Adviesportaal
Image default
Onderwijs

HSP en begeleiding

HSP staat voor hoog sensitief persoon of Highly Sensitive Person en wordt gekenmerkt door symptomen zoals snel overprikkeld raken doordat prikkels intenser wordt waargenomen en verwerkt. Het is een aangeboren eigenschap en zeker geen ziekte of stoornis. Zowel prikkels van buitenaf, zoals geluiden en geuren kunnen hard aankomen, als prikkels van binnenaf. Denk hierbij aan emoties of gedachten. Er wordt veel nagedacht over alles wat er om de persoon heen gebeurt en de persoon voelt zich vaak anders dan anderen en/of niet begrepen. Wist je dat je hier mee om kunt leren gaan door middel van hsp coaching? 

HSP coaching 

Naast bovenstaande is er ook verlangen naar structuur en wanneer er tijdsdruk is kan dit al voor te veel prikkels zorgen, wat weer kan leiden naar stress. Ook is er meer dan de gemiddelde persoon een rustmoment nodig of een ‘me-time’, om weer op te laden. Een hoogsensitief persoon heeft ook kenmerken zoals snel en vaak schrikken, aanleg hebben voor angstig zijn en nadenken over het leven op filosofisch en spiritueel vlak, een lage pijngrens hebben. Hoog sensitieve personen zijn naast fantasierijk vaak ook erg creatief. 

Hoogsensitief vs. hooggevoelig 

Het antwoord op wat is hoogsensitief zijn weet je nu, maar wat is dan hooggevoelig zijn? Deze twee kenmerken lijken veel op elkaar, maar toch zit zijn er verschillen. Hoog gevoeligheid is een (over) emotionele reactie en is niet aangeboren, terwijl hoogsensitiviteit dat wel is. Meestal gaat het bij hooggevoeligheid vaak om een verhoogde kans op kwetsbaarheid bij een emotionele reactie. Bijvoorbeeld als er bepaalde emoties niet geuit konden worden en dit opgehoopt is en weer zorgt voor stress. Het draagvlak wordt dan minder, wat wel bij beide kenmerken sprake van is. Ook is hooggevoeligheid vaak een symptoom van iets anders, bijvoorbeeld schizofrenie, borderline, autisme en ADHD. Ook kan trauma’s die niet verwerkt zijn een oorzaak zijn van hoog gevoeligheid. 

Positieve dingen van HSP 

Hoogsensitief zijn kan in het dagelijkse leven voor hinder zorgen en erg vervelend zijn, maar het heeft ook positieve eigenschappen wat onthouden mag worden. Een HSP kan emoties en stemmingen beter aanvoelen en je hoeft aan zo’n persoon niet veel uit te leggen of ze begrijpen je precies. Oftewel, een groot vermogen aan empathie. Ook zijn ze zoals eerder genoemd creatief en fantasierijk. Creativiteit kan weer zorgen voor oplossingsgerichtheid, omdat er diep nagedacht kan worden. Ook inspireert een HSP vaak anderen op verschillende vlakken, omdat ze een bepaalde uitstraling hebben. En, met al deze kenmerken maakt het een HSP ook nog eens uniek.