Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Is werken in de kinderopvang iets voor jou?

Werk je nu in een branche waar je op uitgekeken bent of moet je omscholen omdat je geen werk kunt vinden in je huidige beroep? Misschien is de kinderopvang in Groningen iets voor jou. Je werkt in een groep met een doorgaans vast aantal kinderen. Kinderopvang is heel breed. Je zorgt voor baby’s en peuters, maar je kunt er ook voor kiezen op een buitenschoolse opvang te gaan werken. Daar heb je kinderen onder je hoede tussen de 4 en 12 jaar.  Voor het werken in de kinderopvang kun je een gerichte beroepsopleiding volgen. Daar leer je hoe je een kind verzorgt, waarbij er ook aandacht is voor pedagogiek en eerste hulp bij ongelukken.

Veel werk in de kinderopvang

Omdat vrijwel in ieder gezin beide ouders werken is er steeds meer behoefte aan goede kinderopvang. Dit komt natuurlijk ook doordat er steeds meer eenoudergezinnen zijn. Daarom is een vacature kinderopvang in Groningen soms lastig te vervullen. Er is niet genoeg personeel te vinden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. De salarissen spelen daarbij helaas ook een negatieve rol, de beloning wordt door het personeel over het algemeen als te laag ervaren. Hiertegen wordt dan ook regelmatig geprotesteerd.

Kinderopvang wordt gratis voor veel ouders

In veel landen is kinderopvang al gratis of bijna gratis. Ook in Nederland zijn hier plannen voor. Voor veel werkende ouders vervalt de bijdrage voor de kinderopvang als het aan de regering ligt. Dit zal ertoe leiden dat er nog meer vraag naar goede kinderopvang komt. De branche maakt zich daar zorgen over omdat nu al niet aan de vraag kan worden voldaan. Zelfs ouders die hun kind al voor de geboorte laten inschrijven voor opvang vissen soms achter het net. Het is dus erg belangrijk om meer mensen voor dit vak te interesseren.

Ook mannen werken in de kinderopvang

In de kinderopvang werken voornamelijk vrouwen. Maar ook steeds meer mannen kiezen dit vak. Er zijn ouders die hier met argusogen naar kijken maar misbruik is natuurlijk niet aan mannen voorbehouden. Erkende kinderopvangorganisaties nemen passende maatregelen om misbruik van kinderen te voorkomen. Zo werken mensen nooit alleen met een groep, er is altijd een collega bij. Dat maakt de kans op problemen een stuk kleiner. Je mag er als ouder dus op vertrouwen dat je kind veilig is als je hem of haar naar de opvang brengt. Je kind krijgt alle zorg die nodig is en er wordt zo veel mogelijk het dagritme van thuis aangehouden.