Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Feestdagen in Nederland

Ieder land kent wel een aantal nationale feestdagen. Zo ook Nederland. Er zijn in Nederland 11 officiële feestdagen per jaar. Denk hierbij aan feestdagen zoals Kerst, Pasen en Pinksteren. Andere voorbeelden van feestdagen in Nederland zijn Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart. De meeste feestdagen vallen ieder jaar op een andere datum en dag. Zo valt Pinksteren altijd 10 dagen na Hemelvaartsdag en 7 weken na Pasen. De data voor feestdagen met Kerst bijvoorbeeld staan echter wel vast. Eerste Kerstdag is 25 december en Tweede Kerstdag 26 december, ongeacht op welke dag deze data vallen.

Vrije dagen op werk

Maar wanneer ben je wettelijk vrij? Je bent niet automatisch vrij op nationale feestdagen. Bedrijven zijn namelijk niet verplicht om deze dagen vrij te geven. Bedrijven kunnen dit zelf vastleggen in het CAO, contract of personeelshandboek. Raadpleeg dus één van deze drie om erachter te komen of je vrij bent of niet. Maar onthoud dat je als werknemer geen wettelijk recht hebt om vrij te zijn op een feestdag. Vrij vragen mag natuurlijk wel altijd.

Inhaakkalender

Op algemene kalenders staan vaak de nationale feestdagen al aangegeven. Als bedrijf kun je ook inspelen op (een aantal) van deze feestdagen. Dit kan bijvoorbeeld door op Facebook of andere Social Media kanalen “in te haken” op een aantal actuele dagen. Je schrijft dan iets over een dag op jouw Facebook kanaal. Bedank je secretaresse bijvoorbeeld op 16 april of moedig je werknemers aan om op 14 mei naar werk te fietsen op “Fiets naar je werk dag”. Een inhaakkalender kan hierbij handig zijn. Dit is een kalender met alle belangrijke en bijzondere dagen in het jaar zodat je zeker weet dat je geen belangrijke dag overslaat. Blijf up-to-date en don’t miss the party!

https://web-wings.nl/inhaak-kalender/