Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Zijn luchtbuksen legaal in Nederland?

Nederland hanteert een strenge wetgeving rondom wapens. Het dragen van een mes op zak is in veel gevallen al strafbaar. Een wapen dat kan schieten is al helemaal niet legaal om zomaar te dragen. Maar hoe zit het met de legaliteit rondom luchtbuksen? Je hebt er vast wel eens iemand over horen praten, of misschien ken je zelf iemand die er een bezit. Mogen alleen boeren ze hebben om hun gewassen te beschermen of zijn er in de Nederlandse wet simpelweg wat mildere regels rondom luchtbuksen.

Misschien heeft u een interesse gekregen voor schietgerei en denkt u erover om een luchtbuks aan te schaffen. De eerste vraag die dan komt kijken is of deze wapens verkrijgbaar zijn. Ik zal het antwoord al vast verklappen: ja, luchtbuksen zijn onder een aantal voorwaarden legaal in Nederland. Nu bent u natuurlijk benieuwd geworden of u aan deze voorwaarden voldoet, daarom zal ik deze aan u uitleggen.

Minimale leeftijd

Om in aanmerking te komen voor het aanschaffen van een luchtbuks dien je minimaal achttien jaar oud te zijn. Dit is in Nederland een grote leeftijdsgrens omdat wij mensen vanaf deze leeftijd volwassen noemen. Bij het kopen van alcohol in Nederland zal u een legitimatiebewijs moeten laten zien, mits u ouder bent dan 25. Wil u een luchtbuks kopen, dan zal u altijd een geldig legitimatiebewijs moeten laten zien waarop te zien is dat u aan de leeftijdseis voldoet. Een luchtbuks is ook online verkrijgbaar, in dat geval zal u naar de winkel een kopie of foto van uw identiteitsbewijs moeten laten zien.

Kracht

Zolang je onder de eenentwintig bent, mag je in Nederland nog niet rijden op motoren met een bepaalde snelheid. Bij het aankopen van een luchtbuks zitten hier geen regels aan verbonden. Zodra u achttien bent, mag u in principe dus elk soort luchtbuks aanschaffen.

Vervoeren

U mag met de luchtbuks uiteraard niet zomaar over straat lopen. Wil u deze toch bij u dragen omdat u bijvoorbeeld van huis naar de schietbaan gaat, dan moet de luchtbuks in een foedraal of geweerkoffer zitten. Dit is omdat het wapen volgens de wet dan niet gelijk klaar is voor gebruik en ook geen mensen kan afschikken. Wanneer u per auto de luchtbuks vervoert, mag deze niet binnen uw handbereik liggen. Als laatste mag een luchtbuks in geen geval geladen zijn wanneer deze vervoerd wordt.

Legaal gebruiken

Als u een luchtbuks heeft aangeschaft, is de kans aanwezig dat u deze ook wil gebruiken. Een luchtbuks mag gebruikt worden op uw eigen terrein, of op een schietbaan. Op openbaar terrein uw luchtbuks gebruiken is verboden. U mag met uw luchtbuks schieten op schietkaartjes en doeltjes. Er mag absoluut niet worden geschoten op dieren, tenzij u daar een specifieke jachtvergunning voor heeft. Het uiterlijk van uw luchtbuks mag niet overeenkomen met dat van een bestaand vuurwapen. Er moet altijd onderscheid gemaakt kunnen worden tussen uw luchtbuks en een vuurwapen.