Adviesportaal
Image default
Energie

Zijn zonnepanelen duur in aanschaf?

Toen zonnepanelen voor het eerst werden geïntroduceerd, lagen de kosten ervan erg hoog. Vandaag de dag zijn de kosten van zonnepanelen een stuk betaalbaarder geworden waardoor het hebben van zonnepanelen toegankelijker is geworden voor een groot deel van de maatschappij. Er is geen direct of definitief antwoord te geven als het gaat om hoeveel een zonnepaneel kost. Er zijn veel factoren die een rol hierin spelen en die je ook zal moeten overwegen wanneer je in de aanschaf fase van zonnepanelen zit. Onder andere het type zonnepaneel is belangrijk om te overwegen voordat je er een aanschaft. Daarnaast is de grootte, het type woning, het type dak en de kwaliteit van de panelen en componenten ontzettend belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten. De zonne-industrie heeft een ontzettende ontwikkeling doorgemaakt waardoor het zonnepaneel een stuk betaalbaarder is geworden. Het heeft tijd nodig voordat mensen inzien dat het uiteindelijk kosten bespaart op de lange termijn. Zonnepanelen kosten inmiddels zo’n 70% minder dan 5 jaar geleden.

Kosten bij zonnepanelen

Afgezien van de kosten van zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat de installatie ook kosten met zich mee gaat brengen. Je moet namelijk een professionele installateur inhuren om een veilige en kwalitatieve installatie van de zonnepanelen te garanderen. Op dit moment kun je je gaan afvragen of je in aanmerking komt voor verschillende subsidies die er zijn voor duurzame energiebronnen. Er zijn een aantal bedrijven die financiering voor zonne-technologie aanbieden, maar meestal stellen zij hier specifieke eisen aan. Je kan er ook voor kiezen een specifieke lening te nemen die zonnepanelen kosten dekt. Deze lening kan dan worden terugbetaald met het geld dat je bespaart door de investering. Bij de aankoop van zonnepanelen zijn er twee manieren om te betalen. Een contante betaling vooraf en door middel van een lening. Het direct betalen van je zonnepanelen is de beste manier om uw besparingen te maximaliseren. Zonnepanelen zijn namelijk het meest aantrekkelijk door het rendement dat ze opleveren. Hoe eerder dit rendement gemaakt kan worden, hoe aantrekkelijker.

Worden zonnepanelen gefinancierd?

Een lening bij de bank kan worden gebruikt voor de aankoop van zonnepanelen. Looptijden van 20-30 jaar zijn hierbij het meest gebruikelijk. Deze lening maakt het toegankelijk voor iedereen om zonnepanelen te bezitten. Het is een mooie financieringsoptie omdat je hierdoor zonnepanelen kunt laten installeren zonder hier direct het hele bedrag voor neer te hoeven leggen. Ook heeft u wel direct het voordeel van lagere kosten. Leningen voor zonnepanelen variëren met een looptijd van 3 jaar tot 30 jaar. De lengte van de lening en de rente zijn omgekeerd evenredig. Dit betekent dat hoe langer de lening, hoe lager de rente. Dit is echter relatief voor verschillende banken of financieringspartners. Je zal ten alle tijden zelf onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.