Adviesportaal
Image default
Energie

BTW op energiebesparende artikelen

Weten welke btw op energiebesparende artikelen is cruciaal om je te helpen met je btw-teruggaaf zonnepaneel. Voordat je zonnepanelen aanschaft voor je woning of zakelijk gebruik, vraag je je af waarom je meer moet betalen dan de werkelijke prijs van de panelen. Het blijkt dat de zonnepanelen die je op het oog hebt, onderworpen zijn aan btw of belasting over de toegevoegde waarde. Je wordt dan nieuwsgierig naar de btw en of je deze wel of niet terug kunt vorderen als je de panelen koopt. Je kwam er echter al snel achter dat je in aanmerking moet komen als je btw-teruggaaf wilt. Bovendien kan niet elke btw worden teruggevorderd. Omdat er veel producten op de markt zijn, zijn er nog steeds enkele die niet in aanmerking komen voor btw-teruggave. Gelukkig staan ​​zonnepanelen op de lijst waar btw-teruggave mogelijk is.

 

BTW in Nederland

Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) wordt toegepast wanneer mensen/klanten goederen en diensten van de overheid kopen. De standaard btw op goederen en diensten is 21%. De 21% btw is echter alleen van toepassing op gewone goederen en diensten, niet op energiebesparende artikelen. Met een verlaagd btw-tarief van 5% heeft de regering besloten de btw op energiebesparende producten te verlagen om mensen zoals jij aan te moedigen te investeren in technologieën die een positieve invloed hebben op het milieu. Dat is een voorbeeld van het btw-stelsel. In Nederland is het echter hoger en gemakkelijker. Je kunt je btw terugvragen op je zonnepaneleninstallatie tegen een tarief van 21%. Je kunt het krijgen en de vereisten indienen bij je belastingkantoor.

 

Komt in aanmerking voor verlaagd btw-tarief en energiebesparende artikelen/producten

 

Om je btw terug te kunnen vragen, moet je eerst weten wat energiebesparende artikelen zijn en of je er wel of niet voor in aanmerking komt. Gekwalificeerde energiebesparende producten zijn onder meer: ​​zonnepanelen; isolatie van muren, vloeren, plafonds en lofts; centrale verwarming en warmwatersysteem controles; aardwarmtepompen; lucht-bron warmtepompen; micro-warmtekrachtkoppelingen; en houtgestookte ketels. Als je je btw voor je zonnepanelen wilt declareren, moet je naar je Belastingdienst gaan en je btw-nummer ophalen. Je gebruikt dat nummer voor transacties met betrekking tot je belastingaangifte. Je hebt het ook nodig bij het aangeven van de btw op de elektriciteit die je succesvol hebt verkocht en de investering die je in je zonnepanelen hebt gedaan. Dit systeem werkt als je een bedrijfseigenaar bent die in zonnepanelen heeft geïnvesteerd en geïnteresseerd is in het terugvorderen van de 21% btw-teruggave. De Belastingdienst heeft een schatting gemaakt van het btw-bedrag dat je zou kunnen ontvangen. Het wordt “forfait” genoemd en is te onderscheiden van typische zonnepanelen. Als je eenmaal besloten hebt om een ​​btw-nummer te krijgen, zorg er dan eerst voor dat jij en je partner zijn geregistreerd op je zonne-installatie. Dit is de eerste stap om in aanmerking te komen voor btw-teruggave op je zonnepanelen.