Adviesportaal
Image default
Energie

Aardpen slaan om veilig te wonen

Aardpen slaan om veilig te wonen 

Een aardpen slaan. Bij het veilig maken van je woning denk je hier misschien niet in eerste instantie aan. De aardpen is een belangrijke veiligheidsmaatregel die zeker niet over het hoofd gezien mag worden. Waarom? De aardpen creëert een verbinding tussen het lichtnet en de aarde, hiermee is je woning geaard. Om de veiligheid van een woning te garanderen is een aardpen verplicht. 

Wat is een aardpen?

Je kunt een aardpen herkennen aan de massieve stalen staafvorm. Het kan zijn dat je ooit in een bouwmarkt langs een bent gelopen. De aardpen is namelijk op verschillende locaties te verkrijgen. Door de massieve koperen geleider zorgt de aardpen dat je woning geaard is en blijft. Het kan voorkomen dat je meerdere aardpennen nodig hebt. Afhankelijk van de diepte/plek waar de stroom het beste de aarde in geleid wordt, worden meerdere aardpennen de grond ingeslagen om de juiste diepte te bereiken. 

Veilig wonen in een geaarde woning

De aardpen is de metalen geleider die in verbinding staat met alle elektronische apparaten in een woning. De belangrijke rol die de aardpen speelt in het veilig maken van je woning is dat het lekstromen afleidt naar de aarde rondom de woning. Het aantal elektronische apparaten per huishouden neemt toe waardoor het belang toeneemt. Zonder een goede aarding heb je de kans dat je geëlektrocuteerd wordt. 

 

Verschil tussen nieuwbouw en oude gebouwen

Bij nieuwbouw wordt standaard rekening gehouden met het aarden van de woning. Dit doen ze met behulp van een aardingslus. Deze koperen geleider plaatsen ze op de bodem van de funderingssleuf. Geen reden dus om je zorgen te maken. 

Woon je in een wat ouder gebouw? Dan bestaat de kans dat je woning nog geen aarding heeft. Soms komt het voor dat de aardig niet meer (naar behoren) werkt. Het plaatsen van een aardingslus is niet meer mogelijk. Door aardpen(nen) in de grond te laten slaan is je woning alsnog geaard.   

Welke aardpen heb je nodig?

Een aardpen is sinds de jaren 70 verplicht. Of je nu in een nieuwbouwwoning woont of in een oude woning, het is aan te raden om een aardpen in te laten slaan. Bij het bepalen van de type aardpen wordt gekeken of de groepenkast is voorzien van een aardlekschakelaar en dat elke installatiegroep zich achter een aardlekschakelaar bevindt. Wanneer dit het geval is dan is een aardpen met een maximale weerstand die lager of gelijk is aan 166 Ohm goed. Is de groepenkast niet voorzien van een aardlekschakelaar? Dan moet de aardpen een maximale weerstand hebben van 1,5 Ohm. 

Afhankelijk van de type grond en grondwater wordt de aardpen tot een diepte rond de 6 meter geslagen. De gemiddelde lengte bij een regulier woonhuis ligt tussen de 2 en 12 meter diep.

Wat kost het slaan van een aardpen?

De kosten voor het slaan van een aardpen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt gekeken naar de inrichting van de groepenkasten, hoe diep de aardpen geslagen moet worden en er wordt gekeken naar het elektrische circuit en hoe de pen hierop aangesloten wordt. In sommige gevallen kan de prijs ook afhankelijk zijn van de hoeveelheid woningen, bijvoorbeeld bij de bouw van meerdere woningen.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan