Adviesportaal
Image default
Rechten

Scheiden met kinderen

Als ouders gaan scheiden heeft dat logischerwijs grote gevolgen voor de gezamenlijke kinderen. Het is dan ook belangrijk om met de kinderen te praten en deze mee te nemen in het proces. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maar zeker bij de wat oudere kinderen is heldere en goede communicatie belangrijk. Onderwerpen die aan bod komen bij een echtscheiding met kinderen zijn bijvoorbeeld waar de kinderen na de scheiding gaan wonen, hoe de omgang met de andere ouder wordt vormgegeven en praktische zaken, zoals wie haalt je van school. Aanvullend kan je ook afspraken maken omtrent vakanties en verjaardagen. Kinderen krijgen tijdens een echtscheiding te maken met allerlei soorten emoties. Het is dan ook belangrijk om samen met je aankomende ex-partner te voorkomen dat de scheiding uitloopt op een zogenaamde vechtscheiding. Voor kinderen is het het best als de ouders in goed overleg en zonder onderlinge boosheid uit elkaar gaan. Helaas is dit in de praktijk natuurlijk niet altijd mogelijk. Schakel in dat geval een mediator of scheiding advocaat in die jullie hierbij kan helpen. Ook voor het maken van afspraken aangaande de kinderen kan een scheidingsadvocaat jullie adviseren over de te nemen stappen en hoe de kinderen hierbij te betrekken.

 

Belang van het kind staat bij een echtscheiding voorop

Het bespreken met de kinderen van de gevolgen van de echtscheiding zijn moeilijk. Toch is het belangrijk om de kinderen hierbij te betrekken. Uiteindelijk ben jij en je ex-partner het best in staat om de kinderen in te schatten over wat ze aankunnen en waar ze bij betrokken kunnen/willen worden. Oudere kinderen zijn vaak in staat om praktisch mee te denken en mee te overleggen aan de invulling van het ouderschapsplan. Het voorkomen van onnodige stress en verdriet dient hierbij voorop te staan. Luister naar de kinderen en probeer hun zorgen zoveel mogelijk weg te nemen.

 

Scheidingsadvocaat

Ben je op zoek naar een scheidingsadvocaat Den Haag? Het moment van het inschakelen van een advocaat verschilt per echtscheiding. Lukt het jullie om afspraken te maken en deze vast te leggen in een echtscheidingsconvenant? Dan hoeft de scheiding alleen bij de rechtbank ingediend te worden door een echtscheidingsadvocaat. Dit maakt zelfs een online scheiding mogelijk. Hebben jullie hulp nodig om de puntjes op de i te zetten? Raadpleeg dan een echtscheidingsadvocaat/mediator om de laatste zaken glad te plooien. Is er geen goed overleg mogelijk en komen jullie er samen niet uit? Dan zit er vaak niks anders op dan beide een eigen scheidingsadvocaat te benaderen. De echtscheidingsadvocaten zullen dan met elkaar onderhandelen. De laatste optie heeft niet de voorkeur, omdat dit extra kosten met zich meebrengt en de onderlinge verhoudingen op scherp zullen staan. Zeker met kinderen is dit niet ideaal.