Adviesportaal
Image default
Rechten

Ontkennen van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

Ontkennen van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval 

Je hebt een verkeersongeval gehad. Jouw voertuig kan hierbij beschadigd zijn, daarnaast kan je mogelijk ook last krijgen van letselschade. De schade kan flink oplopen. Je kunt pas een schadevergoeding claimen wanneer de tegenpartij de aansprakelijkheid van de aanrijding erkent. Maar wat als de tegenpartij de aansprakelijkheid ontkend?

 

Aansprakelijkheid erkennen

Na een verkeersongeval zijn er een aantal verschillende zaken die je moet regelen als je een schadeclaim in wilt dienen. Hiervoor moet de tegenpartij de aansprakelijkheid erkennen. Dit is van toepassing bij een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een ander ongeval. Het is belangrijk dat de tegenpartij erkent dat hij aansprakelijk is. Daarmee geeft hij aan de veroorzaker te zijn van het verkeersongeval. Alleen bij erkenning van aansprakelijkheid bij letselschade kan je jouw schade verhalen.

 

Mag de tegenpartij aansprakelijkheid ontkennen?

Niet in alle gevallen zal de tegenpartij de aansprakelijkheid erkennen. Dit zijn de twee meest voorkomende redenen waarom een tegenpartij de aansprakelijkheid ontkent:

 

  1. Meningsverschil over de toedracht

  2. Geen aansprakelijkheid 

 

Meningsverschil over de toedracht

De tegenpartij is het niet eens met de bewijslasten die zijn verzameld of eigen verklaring voor de schadeclaim. Een voorbeeld is dat bij regenachtig en donker weer de tegenpartij reed met zijn lichten uit, waardoor hij niet goed zichtbaar was. De tegenpartij geeft aan dat hij zijn lichten wel aan had. In dit geval moet je kunnen bewijzen dat hij zijn lichten uit had.

 

Geen aansprakelijkheid 

Bij geen aansprakelijkheid erkent de tegenpartij de toedracht, maar is het niet eens dat het aansprakelijkheid oplevert. Bijvoorbeeld: je rijd in je auto door een woonwijk. Je haalt een groepje fietsende kinderen. Wanneer je net langs de kinderen rijdt, wijkt een kind uit richting jouw auto waardoor je een beschadiging oploopt. De ouders van het kind zeggen niet aansprakelijk te zijn voor de verkeersfout van hun kind. Je had in deze situatie rekening kunnen houden met de mogelijkheid dat het kind zou kunnen uitwijken.

 

Gedeelde aansprakelijkheid

In een verkeersongeval met letselschade tot gevolg zijn twee of soms meerdere partijen betrokken. In de meeste gevallen is duidelijk wie aansprakelijk is. Maar in sommige gevallen is er sprake van een gedeelde aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer een verkeersongeluk is ontstaan omdat beide partijen zich niet aan de verkeersregels hielden. Wanneer twee partijen aansprakelijk zijn, moet een schuldverdeling gemaakt worden. In veel gevallen komen de partijen hier niet samen uit. Je kunt naar de rechter gaan om deze verdeling te maken. 

 

Wat kun je het beste doen?

De tegenpartij kan de aansprakelijkheid van het verkeersongeval deels of gedeeltelijk ontkennen. Je moet in dit geval kunnen aantonen dat de tegenpartij wel aansprakelijk is. Dit kan je op verschillende manieren doen. Denk aan getuigenverklaringen, het rapport van de politie, foto’s van bijvoorbeeld remsporen of andere zaken die als bewijslast dienen. 

 

4 tips om erkenning van aansprakelijkheid te krijgen:

  1. Vul het schadeformulier correct in en zorg dat de tegenpartij deze ondertekend voor akkoord. 

  2. Maak een foto van het (door jou) ondertekende schadeformulier. Zo voorkom je dat de tegenpartij aanvullingen toevoegt.

  3. Zorg dat je de contactgegevens vraagt van getuigen. Denk hierbij aan naam, adres en telefoonnummer. Ook kun je getuigen vragen of zij een mail kunnen sturen met wat zij zagen op het moment van het verkeersongeluk. 

  4. Fotografeer de schade aan beide auto’s.

 

Elke situatie is anders en kunnen ingewikkeld zijn. Voorkom dit door te zorgen dat je zo snel mogelijk de juiste juridische hulp ontvangt. 

 

https://www.das.nl/letselschade/soorten-letselschade/verkeersongeval-aansprakelijkheid-en-schadevergoeding