Adviesportaal
Image default
Rechten

Tips om ruzie over de erfenis te voorkomen

Het komt nogal eens voor dat, wanneer een of beide ouders komen te overlijden, de kinderen ruzie krijgen om de nalatenschap. Moet je dan altijd gelijk een erfrecht advocaat in de arm nemen? Hieronder lees je hoe je deze situatie kunt voorkomen en wat je bij kunt dragen aan een oplossing als het voor voorkomen te laat is.

Laat een testament opstellen

Bij het voorkomen van ruzie over een erfenis speelt de erflater (degene die de erfenis achterlaat) een belangrijke rol. Het beste dat je kunt doen om ruzie te voorkomen is het opstellen of op laten stellen van een testament. Dit is een persoonlijk document waarin je vaststelt wat er na jouw overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Wat gebeurt er met het spaargeld, het familiebedrijf of een vakantiehuis? Dit zijn allemaal zaken die geregeld worden in een testament. Hoe preciezer dit wordt vastgelegd, des te minder kans er is op eventuele onenigheid na het overlijden. Ook helpt het om alle onderwerpen in je testament te bespreken met de erfgenamen. Vertel ze waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en creëer daarmee begrip. Ten slotte kan een erflater ruzie voorkomen door een onafhankelijke executeur aan te wijzen. Dit is de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis (of: het uitvoeren van het testament). Hiermee voorkom je dat er twijfel over onpartijdigheid ontstaat.

Wat kunnen erfgenamen doen?

Als er geen testament is opgesteld dat precies bepaald hoe de nalatenschap wordt verdeeld, zijn er ook een aantal stappen die je als erfgenamen kunt ondernemen om ruzie over de erfenis te voorkomen. Om te beginnen kun je de hulp inschakelen van een mediator; een professionele bemiddelaar. De mediator kan, samen met de erfgenamen, bij ruzie op zoek gaan naar gemeenschappelijke grond en de ruziënde partijen dichter tot elkaar brengen. Ook kan hij of zij ervoor zorgen dat het proces ordelijk en voor iedereen eerlijk verloopt. Deze garantie van onpartijdigheid neemt een hoop wantrouwen weg als daar sprake van is, maar ook als dat niet het geval is, is het een slimme stap om te zetten.

 

Als er geen behoefte is aan een onafhankelijke mediator, kunnen de erfgenamen ruzie het best voorkomen door duidelijke afspraken te maken voordat de verdeling van de erfenis begint. Spreek bijvoorbeeld af dat gewilde bezittingen om de beurt worden gekozen, of gebruik een loterijsysteem voor deze verdeling. Kom je er niet uit wie een bepaalde bezitting krijgt? Verkoop het dan en verdeel de opbrengst gelijkmatig over de erfgenamen.

Het komt dus neer op communiceren

Eigenlijk komt het allemaal neer op communiceren. Communiceer als erflater van tevoren goed wat je wensen zijn en laat dit zo precies mogelijk vastleggen in een testament. Beschrijf hierbij waarom je iets op een bepaalde wijze wilt en bespreek dit ook met de erfgenamen, zo creëer je begrip en voorkom je geruzie. Ook als erfgenaam kun je onenigheid voor zijn met heldere communicatie; schakel bij onduidelijkheid of afwezigheid van een testament