Adviesportaal
Image default
Kinderen

De gemiddelde leeftijd van een vader

De gemiddelde leeftijd van een vader van een nieuwe babystijgt. In 1972 was de gemiddelde leeftijd van een bevallende vrouw 27 jaar. Maar vandaag is dat bijna 30. Dat betekent dat er bijna twee keer zoveel oudere vaders zijn die pasgeboren baby’s baren. In sommige gevallen is de gemiddelde leeftijd van de vader lager dan die van de moeder.

In Nederland is de gemiddelde leeftijd van een vader van een pasgeboren baby de afgelopen vier decennia met 3,5 jaar gestegen. Tegenwoordig heeft 9 procent van de pasgeborenen een vader die ouder is dan 40. Een ander interessant feit is dat het verschil tussen de moeder- en vaderleeftijd de afgelopen decennia is afgenomen. Deze trend is hetzelfde gebleven voor alle rassen en opleidingsniveaus.

Terwijl de leeftijd van een vader van een pasgeboren kind in de Nederland in wezen hetzelfde is gebleven, is deze gestegen in Europa en Azië. In sommige landen is de gemiddelde leeftijd van een vader van neonatale baby’s zelfs toegenomen. Het aantal oudere vaders is de afgelopen vier decennia verdubbeld, terwijl het percentage oudere vaders met 0,5% is gedaald. Dat is geen enorm verschil, maar het is toch het vermelden waard.

Hoewel de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse vader de afgelopen vier decennia met 3,5 jaar is toegenomen, is het aantal baby’s van mannen ouder dan 40 jaar dat niet. Het aandeel mannen boven de 50 jaar is gestegen van 2,2 procent in 1997 naar 3,3 procent in 2006. Die stijging van de vaderlijke leeftijd is ook zichtbaar in alle rassen, regio’s en opleidingsniveaus.

In de Verenigde Staten is de gemiddelde leeftijd van een vader van neonatale baby’s sinds 1972 met 3,5 jaar gestegen. Aziatisch-Amerikaanse vaders hebben de oudste gemiddelde leeftijd van 30,9 jaar, terwijl zwarte vaders de jongste gemiddelde leeftijd van 30 jaar hebben. De oudste vaders in de Verenigde Staten zijn blank en Aziatisch. In termen van opleidingsniveau is de gemiddelde leeftijd van een vader hoger bij mensen met een hbo-opleiding.

De gemiddelde leeftijd van een vader van een baby in de Nederland is 29,4 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van een vader van een pasgeborene in de Verenigde Staten is de afgelopen vier decennia met drie en een half jaar toegenomen. De gemiddelde leeftijd van een vader van neonatale baby in de Nederland is gestegen van 27,2 jaar naar 30,9, met een Aziatische vader bovenaan.

Bekijk hier onze blog over baby’s