Adviesportaal
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke hoefverzorging is mijn paard nodig?

Welke hoefverzorging is mijn paard nodig?

 

Dagelijks goede hoefverzorging is voor een paard noodzakelijk om zijn hoeven gezond te houden. Het uitkrabben van de hoef en het verwijderen van steentjes of andere voorwerpen kan al veel verschil maken. Naast erfelijke factoren spelen er meer dingen een rol bij de ontwikkeling van de hoef en de stand van het onderbeen. Denk maar eens aan de juiste bodem en de hoeveelheid beweging en training op een dag. Ook regelmatig een bezoek aan de hoefsmid is belangrijk voor de paardenhoef. Dit doet men meestal om de 6 tot 8 weken, dit is afhankelijk van hoe snel de paardenhoef groeit. Bij onbeslagen paarden (zonder hoefijzers) is het kort genoeg houden essentieel, bij beslagen paarden (met hoefijzers) moeten de hoef en het ijzer weer pas worden gemaakt aan elkaar. Jou hoefsmid kan verschillende adviezen geven over de hoefverzorging van jou paard. Bijvoorbeeld over het gebruik van hoefsmeersels. Als paardeneigenaar kun je zelf dus heel wat dingen doen om gezonde hoeven te krijgen en te onderhouden. Hierover zal ik in deze blog meer gaan vertellen.

 

 

Welk hoefbeslag is geschikt voor mijn paard?

Het is van groot belang dat er een professional heeft gekeken naar de hoeven van jou paard. Kies een goede hoefsmid uit en laat je goed adviseren. Hoefsmeden kunnen tegenwoordig zoveel meer van alleen het bekappen en beslaan van paarden. Wanneer de stand van het paarden onderbeen afwijkend is kunnen er met het bekappen en beslaan orthopedische correcties worden gemaakt waardoor het paard hier geen hinder van ondervind. Gelukkig is dit niet bij alle paarden aan de orde en kunnen veel paardeneigenaren het af bij bekappen en beslaan. Bij bekappen wordt los en overtollig hoorn (hoef) van de zool verwijderd en de straalgroeven worden goed opengelegd. Met een kapmes wordt de hoefrand ingekort, en met de hoefrasp wordt de voet weer netjes in model gebracht. Bij paarden met zachte hoeven kun je dit soms zelf ook bijwerken met een hoefrasp. Hoefbeslag (hoefijzers) kunnen alleen bij de voorbenen worden aangebracht, of rondom (onder alle hoeven). Dit is per paard verschillend wat het meest geschikt is. Dit kan afhankelijk zijn van de reden waarom er ijzers worden aangebracht. Voor concours of om de hoefstand te corrigeren. Controleer regelmatig, het liefst dagelijks, of het hoefbeslag nog goed vast zit zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Hoefbeslag wordt meestal toegepast om de hoef te beschermen tegen slijtage en afbrokkelen of om kalkoenen(punten) in te draaien voor concours. Dit wordt gedaan voor extra bodengrip. Helaas zitten er ook nadelen aan hoefbeslag. IJzers beperken het hoefmechanisme en het verminderd de natuurlijke schokbreking. Daarnaast beschadigen hoefnagels, deze zorgen ervoor dat het ijzer vast blijft zitten aan de hoef, de hoornwand. Paarden met ijzers glijden eerder uit dan paarden zonder ijzers, vooral op gras of gladde oppervlakken. Doordat er in de voorste hoefhelft hoefnagels worden aangebracht groeit alleen het achterste hoefgedeelte, hierdoor veranderd de hoefvorm en de stand. Kortom, als hoefbeslag niet noodzakelijk is het aan te raden om het ook niet te gebruiken vanwege de vele nadelen die het met zich mee brengt.

 

Het hoefmechanisme

Het functioneren van het hoefmechanisme is afhankelijk van de hoeveelheid beweging dat een paard dagelijks krijgt. Beweging stimuleert te doorbloeding van de paardenhoef. Naar beweging is ook vocht erg belangrijk. Zet je paard daarom eens in een natte wei of buitenbak. Alleen afspoelen na het rijden is niet voldoende. Hoeven die genoeg vocht opnemen zijn veerkrachtig en hebben een mooie glans. Dit is bevorderlijk voor het hoefmechanisme. Hoeven die een te kort aan vocht hebben zullen sneller scheuren en afbreken. Let wel op dat de kootholte (de holte achter bij de hoef) niet te lang nat blijft, hierdoor kan mok ontstaan. Mok kun je herkennen aan schilferige wondjes. Droog daarom het paardenbeen goed af nadat ze nat geweest zijn.

 

Wel of niet de hoef invetten?

Je kunt verschillende soorten hoefvet kopen. Maar is dit wel zo noodzakelijk? Vet of olie op de paardenhoef hindert de opname van water en droogt de hoeven uit. Dit is dus niet goed voor de kwaliteit van de hoef. Het invetten of oliën heeft alleen zin wanneer het paard een lange tijd (minimaal een half uur) op een natte ondergrond heeft gelopen, zo heeft de hoef voldoende vocht opgenomen en zorgt het vet ervoor dat dit vocht niet snel verdampt. Men vet de hoeven vaak in voor een wedstrijd of keuring om ze een mooie glans te geven, dit kan in principe geen kwaad, mits je dit niet te vaak doet. (vaker dan eens in de week)

 

Hoeven uitkrabben

De basis van de hoefverzorging is het dagelijks uitkrabben van de hoeven en ze goed controleren op steentjes en andere scherpe voorwerpen. Hoeven krab je uit in een V vorm. Wijk niet af van deze vorm, want op die manier haal je iedere keer onnodig een beetje hoefzool weg waardoor deze erg gevoelig kan worden.

 

Hieronder word er uitgelegd hoe je precies paardenhoeven uitkrabt en hoe je ze verzorgd. (video)

 

 

Hoefsmeersels

Het gebruiken van hoefsmeersels is meer voor het uiterlijk dan voor de hoefverzorging zelf. Soms kan het zelf nadelig werken. Dit is zo wanneer er telkens opnieuw zand aan de hoefolie of het hoefvet blijft kleven. Wanneer je dit dagen na elkaar doet word de hoef volledig afgesloten voor vocht en verdwijnt zijn elastische werking. Echter staat een mooie gelakte hoef een stuk mooier op concours dan een doffe smerige paardenhoef. Dit is ook de meest gebruikte reden om toch met hoefsmeersels te werken. Je kunt ook hoefharder en hoefzalven kopen. Vraag advies aan je hoefsmid voor je deze gaat gebruiken.

https://123ruitersport.nl/verzorging/hoefverzorging.html

Gerelateerde artikelen

Zijn luchtbuksen legaal in Nederland?

Maandhoroscoop en voorspellingen voor alle sterrenbeelden

Uitleg over microdosering