Adviesportaal
Image default
Architectuur

De voor- en nadelen van In Situ onderzoek

Wanneer u of uw organisatie archeologisch onderzoek wilt laten uitvoeren kan dit op verschillende manieren. Bij dergelijke onderzoeken zijn meerdere bruikbare methodes met ieder hun eigen regels en/of maatregelen. Een van deze methodes in een zogenoemd ‘In Situ’ onderzoek. Wij vertellen u graag meer over wat een in situ onderzoek is en wat hier de voor- en nadelen van zijn.

 

Wat is in situ onderzoek?

Bij een in situ onderzoek bepaalt de gemeente of andere bevoegde overheidsinstantie dat de onderzoek locatie behoudenswaardige is. In dit geval worden er regels en maatregelen opgesteld voorafgaand aan het onderzoek om te voorkomen dat de locatie na het onderzoek niet meer in bruikbare staat is. Bij een archeologisch onderzoek dat in situ uitgevoerd wordt, wordt de onderzoek locatie simpel gezegd dus extra beschermd.

 

De voordelen van in situ onderzoek

Het grootste voordeel van in situ is zoals eerder gezegd dat de onderzoek locatie als het ware beschermd wordt. Deze locaties zijn vaak belangrijke plekken in de geschiedenis van een stad of dorp die om deze reden dan ook behouden moeten blijven. Door het inzetten van archeologievriendelijke methodes is dit geen enkel probleem. Op deze manier blijven deze locaties ook toegankelijk voor toekomstige generaties en kan het onderzoek deskundig plaatsvinden.

 

De nadelen van in situ onderzoek

Het grootste nadeel van in situ onderzoek is dat er veel regels aan verbonden zijn en dat de ruimte vaak ultra schaars is. Archeologisch onderzoek is sowieso precisiewerk, dus in principe zou dit het onderzoeksresultaat niet moeten kunnen beïnvloeden.

 

In situ onderzoek laten uitvoeren

Wanneer u een in situ onderzoek wilt laten uitvoeren? Dan is Transect uw ideale partner! Transect is gespecialiseerd in archeologievriendelijke onderzoeksmethoden. Samen met civiel technici en constructeurs zetten wij archeologievriendelijke alternatieven om in concrete en uitvoerbare technische oplossingen. Wilt u meer informatie over de voor- en nadelen van in situ onderzoek of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en zullen u zo snel mogelijk van een reactie voorzien.

https://transect.nl/