Adviesportaal
Image default
Architectuur

Een eigen huis bouwen – waar moet je aan denken

Een eigen huis bouwen is een spannende stap in je leven. Het allergrootste voordeel is dat je helemaal zelf kunt en mag bepalen hoe jij het precies wilt hebben en wat voor jou het meeste wooncomfort zal geven. Echter zitten er ook een aantal haken en ogen aan en er komt een stuk meer bij kijken dan je in eerste instantie bedenkt. Om je een globaal beeld te geven van waar je eigenlijk een beetje aan moet denken, hebben wij een aantal punten voor je op een rij gezet.

Het project voorafgaande het bouwen

Voordat je begint met het maken van je projectopdracht, is het raadzaam om zo eenvoudig mogelijk (voor de hand liggend) te denken. In de grote lijnen als het ware. Denk na over waarom. Waarom wil je eigenlijk precies een huis bouwen in plaats van een ‘’kant-en-klaar’’ huis te kopen bij een massale woningbouwer of makelaar? De reden van een zelfbouwer kan voor iedereen verschillend zijn. Er zijn bouwers die namelijk gewoon een veilige en plezierige omgeving voor hun gezin willen creëren. Er zijn ook mensen die een huis willen bouwen om het vervolgens (met winst) door te kunnen verkopen. Zij doen dit puur om maximale winst te behalen met hun woning. Deze ‘waarom’ is gedurende het hele project belangrijk om in je achterhoofd te houden. Een eigen huis bouwen kan namelijk ook behoorlijk tegenvallen, want er kunnen meerdere obstakels je pad op komen. Kun je er echt eventjes niet meer tegen? Boek dan een heerlijk rustige kamer in een hotel den bosch. Als je je desondanks toch elke keer weer bedenkt waarom je een huis wilt bouwen, dan kun je deze lastigere momenten goed doorstaan. 

Waar je aan moet denken

Het is heel makkelijk om een aantal dingen over het hoofd te zien. Om je te helpen met het in 1 keer goed bouwen van je nieuwe woning, hebben wij een aantal punten voor je op een rijtje gezet. Hier komen ze!

  1. Denk aan het kiezen van de juiste architect (bijvoorbeeld Wolfs Architecten). Dit is vanaf moment 1 al ontzettend belangrijk. Je wilt een betrouwbare architect en aannemer die er vanaf dag 1 ook echt voor je huis is en zich er volledig voor inzet. Hier bedoelen we mee dat het fijn is dat iemand met je meedenkt en nét dat stapje extra voor je doet, waar je zelf misschien niet zo heel snel op zult komen.
  2. Denk na over de duurzaamheid van je huis. Wil je een heel duurzaam huis? Bedenk dat ruim voor de bouw wat je allemaal wilt om hem zo comfortabel en duurzaam mogelijk naar wens te maken. Je kunt dit overleggen met de architect. Die heeft kennis van het vak en komt vast en zeker op dingen waar jij niet snel over na zult denken.
  3. Denk na over de indeling van je huis.
  4. Hoeveel en waar wil je precies stopcontacten in huis? Niets is vervelender dan dat je constant opzoek moet naar stopcontacten (of deze te ver weg zijn) of dat deze allemaal al bezet zijn.
  5. Welke materialen maken het voor jou als ‘thuis’? Ga je voor natuursteen en hout in de keuken/ badkamer, of toch voor replica en kunststof? Je kunt dit zo gek maken als je wilt.
  6. Denk na of je vloerverwarming wilt of andere soorten verwarming. Je wilt namelijk niet dat straks je vloer helemaal gelegd is en je deze dan weer helemaal moet openbreken en opnieuw moet laten leggen.

Er zijn natuurlijk heel veel meer punten om aan te denken, maar dit zijn onze belangrijkste!