Adviesportaal
Image default
Zorg

Deskundige hulp bij een ongewenste zwangerschap

Ben jij ongewenst zwanger geraakt? Er is professionele hulp waar je per direct gebruik van kunt maken. We doelen op een abortus kliniek. In totaal zijn er 15 klinieken verspreid over Nederland. Als je een kliniek zoekt nabij Amsterdam kun je terecht bij Bloemenhove. Bloemenhove heeft een vestiging in Amsterdam en een locatie in Heemstede, bij Haarlem. De specialisten die er werken, zijn aangesloten bij het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Deze organisatie garandeert veilige en deskundige abortushulpverlening in ons land. De toegankelijkheid van de klinieken wordt gestimuleerd. De belangen van de beroepsgroep abortusartsen wordt continu bewaakt.

Medisch noodzakelijke zorg

Bijstand voor meisjes en vrouwen die ongewenst zwanger zijn, valt in Nederland onder de ‘medisch noodzakelijke zorg’. Dit zijn alle zorghandelingen die een arts per patiënt als noodzakelijk bestempelt. Medisch noodzakelijke zorg wordt vergoed vanuit het basispakket. Woon jij officieel in Nederland, dan betaalt de overheid de abortus kosten. Woon je in het buitenland en wil je in Nederland een abortus ondergaan, dan zijn de behandelingskosten voor eigen rekening.

Werkwijze

In de Bloemenhovekliniek wordt standaard lokale verdoving gegeven. Je kunt ook vragen om een zogenoemd ‘roesje’. Dit is een combinatie van een rustgevend middel en een pijnstiller. Tijdens de abortus ben je pijnvrij. Naderhand zul je je van de ingreep niets of nauwelijks iets kunnen herinneren. Het komt niet vaak voor, maar soms wordt algehele narcose geadviseerd.

Na de behandeling

Een abortus is ingrijpend. Zowel lichamelijk als geestelijk. Veel vrouwen maken zich zorgen over een mogelijk schuldgevoel na de ingreep. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat het reuze meevalt. Het aantal vrouwen dat zich schuldig voelt, is heel klein. Vrijwel altijd overheerst de opluchting. Tegelijkertijd geven veel patiënten aan dat ze zich een aantal weken wat labiel en verdrietig voelen. Wees daar op voorbereid, dan zul je beter met de emoties om kunnen gaan. Lukt het niet om je dagelijks leven weer op te pakken, dan kun je aankloppen bij je huisarts die je vervolgens in contact kan brengen met een psycholoog of het Fiom.

https://www.bloemenhove.nl/