Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Inclusieve samenleving: 3 redenen om gebarentaal te leren

Taal is een fundamenteel instrument in de samenleving, omdat zij communicatie en interactie tussen individuen mogelijk maakt. Wanneer we het hebben over mensen met gehoorproblemen, is gebarentaal niet alleen een belangrijk element, maar ook noodzakelijk om hun toegang tot informatie, hun sociale ontwikkeling en hun levenskwaliteit te garanderen.

Hoewel deze taal in het begin exclusief was voor mensen die niet mondeling konden communiceren en hun tolken, wordt thans getracht dit communicatiesysteem te verspreiden onder de toehoorders om een veel meer inclusieve samenleving te creëren voor mensen met gehoorproblemen, waarbij hun persoonlijke ontwikkeling wordt bevorderd en hun levenskwaliteit wordt verbeterd.

1. Verbetert “non-verbale” communicatie

Gebarentaal is de oorspronkelijke taal die door de hele dovengemeenschap in het land wordt gebruikt. Het bestaat uit bewegingen en uitdrukkingen door de handen, ogen, mond en lichaam, en heeft zijn eigen grammatica en manier om zinnen te structureren.

In tijden waarin communicatie het fundament van de samenleving is, is het leren meer bewust te zijn van ons lichaam en onze gebaren te beheersen, de sleutel tot persoonlijk en professioneel succes. Bovendien versterkt het leren van gebarentaal het geheugen, de retentie en de associatie tussen woorden en tekens.

2. Verbetert het perifere zicht

Volwassen luisteraars die gebarentaal leren, verbeteren hun reacties op stimuli in het visuele veld, doordat hun aandacht in die richting wordt gericht. Deze taal stelt ons in staat de realiteit waarin de dovengemeenschap leeft beter te leren kennen en hun behoeften vast te stellen.

3. Meer empathie

Wij hebben empathie nodig om de situatie van slechthorenden te begrijpen, maar ook inclusief strategieën die ons helpen deze kloof te verkleinen en te zorgen voor een betere levenskwaliteit voor de dovengemeenschap.

Bovendien verrijkt het leren van een nieuwe taal ons CV en geeft het ons een voorsprong op andere professionals in ons vakgebied.