Adviesportaal
Image default
Adverteren

Wat zijn PMS, CMYK en HEX kleuren

Wanneer je relatiegeschenken, promotionele artikelen of kantoorartikelen wil bestellen dan wil je dat je logo zo duidelijk en mooi mogelijk wordt gedrukt met de juiste kleuren. Toch kan het daadwerkelijke drukwerk afwijken van wat je op het beeldscherm ziet. Zelfs als je een mooi ontwerp uitprint kan dit er anders uitzien dan op het scherm. Hoe dit komt leggen we graag uit.

RGB en HEX kleuren

RGB is een afkorting van rood, groen en blauw, de primaire kleuren. RGB kleuren worden gebruikt voor beeldschermen en niet voor drukwerk. Datzelfde geldt voor Hex-code, dit is een code voor een kleur in HTML en dus ook geschikt voor een beeldscherm. De RGB kleuren bestaan uit een code van 3 cijfercombinaties, dit geeft de betreffende kleur weer. Een Hexcode begint altijd met # daarna volgt een cijfer/letter combinatie. Een Hex code is makkelijk om te zetten in een RGB code en vice versa.

PMS en CMYK kleuren

PMS kleuren ( ook wel Pantone) genoemd zijn bedoeld voor drukwerk en relatiegeschenken. Er zijn 1100 kleurcodes die met een uniek code worden weergegeven. In de Pantone kleurenwaaier staan alle kleuren en zo kan een drukker dus altijd de juiste kleur mengen voor een logo of huisstijl. Dat is ook de reden dat deze kleuren vaak worden gebruikt voor logo en huisstijl ontwerpen. Drukken met PMS kleuren geeft het meest zekere kleurresultaat.

CMYK staat voor Full colour druk of 4 kleuren druk dat wordt gebruikt bij drukwerk en relatiegeschenken. De afkorting staat voor cyaan, magnenta, yellow en key black. De druktechniek met CMYK is wel wezenlijk anders waardoor een 1 of 2 kleurendruk er wel anders uitziet dan drukwerk met PMS kleuren. Over het algemeen geldt drukwerk met 1 of 2 kleuren drukken met PMS kleuren en bij meerdere kleuren CMYK drukken. CMYK is niet op alle artikelen mogelijk, vraag altijd naar de mogelijkheden.

Heb je een logo in RGB of Hex-code? Dit kun je bij veel opmaak programma’s eenvoudig omzetten in PMS kleuren. Ook zijn er veel sites waar je de codes kunt invoeren en je dan de PMS kleurcode krijgt die de kleur het dichtst benadert.

Kom je er niet uit, of wil je advies? Neem dan contact met ons op.

Wij helpen je graag.

info@relatiegeschenk4you.nl of kijk op onze site www.relatiegeschenk4you.nl

Gerelateerde artikelen

Gevelbelettering

Tast een karaf de rum aan?

De beste besproeiingscomputer