Adviesportaal
Image default
Adverteren

Tast een karaf de rum aan?

Steeds vaker zien we mensen de rum in een karaf schenken. Het is logisch dat je hierbij misschien je twijfels hebt. Je twijfelt misschien of dit de rum gaat aantasten. Helemaal als je een dure fles hebt staan is het logisch dat je die niet zomaar even wil overgieten in een karaf. Het is logisch dat je vragen hebt over de mogelijke houdbaarheid bij een fles rum. Een fles rum kost niet niets en het is dan natuurlijk niet fijn als deze bederft omdat het zo leuk stond. Gelukkig hebben wij antwoord op de vraag of je favoriete drank inderdaad aangetast kan worden door een karaf.

Zuurstof is de belangrijkste factor voor veroudering

Op het moment dat je drank in aanraking komt met zuurstof begint het verouderingsproces. Een drank waarbij het heel snel gebeurt is wijn. Ondanks dat je een draaidop hebt bederven de meeste wijnen binnen twee tot vijf dagen. Afhankelijk van het soort wijn en de leeftijd. Bij rum gaat het gelukkig een stuk minder snel. Maar zodra het in aanraking komt met zuurstof begint het proces wel. Dit proces begint dus ook in de fles waar je de rum uithaalt net als dat je deze in een karaf doet. Qua verouderingsproces maakt het dus niet heel veel uit wat je nou precies kiest. Verouderen doet het op ten duur toch en daar gaat een karaf echt niet veel verschil in maken.

Een karaf kan soms de oplossing zijn

In sommige gevallen kan een karaf juist de oplossing zijn voor veroudering. Stel je hebt een halve fles over. Dan drukt er veel zuurstof tegen de drank aan. Het verouderingsproces gaat dan ook ineens een stuk sneller dan je zou denken. Door het zuurstofniveau in de fles te verlagen ga je het verouderingsproces tegen. Door een kleine karaf te nemen kan je het zuurstofniveau verlagen. Er zit namelijk meer ruimte in voor rum, dan voor zuurstof. Uiteindelijk zal dit beter zijn voor het verouderingseffect. Je geeft zo een positieve draai aan een stijlitem.

Rum tast sowieso niet snel aan

Eigenlijk tast je rum sowieso niet snel aan. De drank is bijna oneindig goed. Een paar jaar open bewaren of in een karaf hoeft dus geen probleem te zijn. Maar laten we wel eerlijk zien wie kan dit drankje nou zo lang laten staan? De kans is groot dat je binnenkort weer een glaasje vult en de laatste druppel uit je karaf het glas ingaat. Maar mocht je bang zijn dat het drankje bederft, dat hoeft in ieder geval dus niet. De kans is klein dat het echt aangetast zal worden.

https://www.rumglazenshop.nl/karaf-2/