Adviesportaal
Image default
Muziek

Hou meet je geluid en trillingen nauwkeurig?

Wil je nauwkeurig meten hoeveel geluid en/of trillingen er bij bepaalde werkzaamheden vrijkomen? Daarvoor kun je een speciale geluidsmeter of trillingsmeter gebruiken. Dergelijke apparatuur is bij bepaalde werkzaamheden echt een vereiste. Werk je bijvoorbeeld in de bouw of ben je actief in de technieksector? Dan is de kans groot dat er ook werkzaamheden verricht worden waarbij veel geluid vrijkomt of waarbij trillingen geproduceerd worden. Daar ontkom je bij bepaalde werkzaamheden niet aan. Belangrijk is wel om te weten hoeveel geluid of trillingen er geproduceerd worden. Zo kun je namelijk nagaan welke maatregelen gepast zijn. Wanneer je onderschat hoeveel geluid er geproduceerd wordt, kan dit onder meer tot klachten van omwonenden leiden. Bovendien wil je ook niet dat medewerkers gehoorschade oplopen, omdat het aantal decibel geluid onderschat wordt. Met behulp van professionele meetapparatuur kun je dit voorkomen. 

Belangrijk is om de apparatuur regelmatig te kalibreren 

Gebruik je een trillingsmeter of een geluidsmeter? Dan is het belangrijk om deze apparatuur ook regelmatig te kalibreren. Doe je dat namelijk niet, dan is de kans groot dat de waardes die je meet onnauwkeurig zijn. Zo moet een geluidsmeter bijvoorbeeld zo’n twee keer per jaar gekalibreerd worden. Dat hoef je gelukkig niet zelf te regelen. Daarvoor kun je ook het kalibratiebureau Nederland inschakelen. Doe je dat, dan weet je zeker dat de apparatuur steeds nauwkeurig is afgesteld. Zelfs als je een geluidsmeter klasse 1 van de hoogste kwaliteit hebt, kan deze onnauwkeurig meten als deze niet goed gekalibreerd is. Onderschat dus nooit hoe belangrijk het is om de apparatuur die je voor het meten gebruikt te onderhouden. 

Geluidsmeters en trillingsmeters huren is een alternatief 

Wil je niet steeds opnieuw de geluidsmeters kalibreren? Dan is het ook een optie om de meetapparatuur te huren. Dan weet je zeker dat je goedwerkende apparatuur hebt, mits je deze apparatuur bij een betrouwbaar bedrijf huurt natuurlijk. Als je slechts zelden meetapparatuur nodig hebt om trillingen en geluid te meten, dan is huren vaak een prima keuze. Je beschikt zo namelijk over professionele apparatuur, zonder dat je direct de aanschafprijs van de apparatuur moet betalen.