Adviesportaal
Image default
Financieel

Welke rechten heeft een deurwaarder?

Gerechtsdeurwaarders incasseren schulden van zowel personen (private partijen) als de overheid. Er kan bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder langskomen om een onbetaalde tandartsrekening, een openstaande telefoonrekening of bij niet-betaalde huur. Er zijn ook belastingdeurwaarders. Deze ambtenaren werken voor het rijk, de provincie of de gemeente of waterschap. De deurwaarder is de enige persoon die een vonnis van de rechter ten uitvoer mag brengen en heeft verschillende rechten.

Bevoegdheden van een deurwaarder

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter heeft een deurwaarder verschillende rechten. Zo mag een gerechtsdeurwaarder bankbeslag of loonbeslag leggen. Dit wil zeggen een beslag op de banktegoeden of beslag op het salaris. Bij bedrijven kan er ook beslag gelegd worden op de aandelen van het bedrijf. Mogelijk legt de deurwaarder beslag op pensioen, een uitkering of bij het UWV. Ook roerende en onroerende goederen kunnen in beslag genomen worden door de deurwaarder. Zo kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op uw auto, camper of boot, of op uw huis of bedrijfspand als u dit in eigendom heeft. Bij vorderingen van achterstallige huur kan de deurwaarder zorgen voor het ontruimen van het gehuurde pand. Ten slotte kan er beslag gelegd worden op tegoeden bij de Belastingdienst. Hierbij kunt u denken aan voorlopige teruggaven. De deurwaarder heeft het recht om de in beslag genomen goederen te verkopen.

Wie betaalt voor de deurwaarder?

De werkzaamheden van de deurwaarder worden in rekening gebracht bij de schuldenaar. Het is immers aan de schuldenaar te wijten dat deze kosten worden gemaakt. De schuldeiser zal ook kosten moeten maken, want deurwaarders vragen om een voorschot. Hierdoor is de gerechtsdeurwaarder er zeker van dat er betaald wordt voor de werkzaamheden. Op het moment dat de vordering geïncasseerd is bij de schuldenaar wordt dit voorschot teruggestort.

Verschil incassobureau en deurwaarder

Een deurwaarder heeft meer rechten dan een incassobureau. Een incassobureau mag per mail of brief een betalingsherinnering sturen. Dit mag de gerechtsdeurwaarder ook, maar ook mag de deurwaarder aan de deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op bezittingen of inkomen. Gerechtsdeurwaarders werken in opdracht van schuldeisers. Over het algemeen wordt eerst een incassotraject ingezet. Neem contact op met Rechtnet Advocaten: uw incassobureau nabij Goirle om de mogelijkheden te bespreken.