Adviesportaal
Image default
Muziek

E-readers voor bladmuziek accordeon

Een tablet op de lessenaar wordt al door veel orkesten gebruikt. Bijvoorbeeld door accordeonorkesten, die op deze manier bladmuziek voor accordeon spelen. Naast de tablet, zijn er ook e-readers met zogenaamde E Ink-schermen welke specifiek zijn ontwikkeld en gericht op muzikanten.

Vele opties

Veel van deze apparaten hebben Bluetooth en worden geleverd met een aantal accessoires, zoals voetpedalen of kunnen pagina’s automatisch laten omslaan synchroon met wat je speelt. Enkele van deze e-readers voor bladmuziek hebben zelfs twee schermen, net zoals bij traditionele bladmuziek. Voor deze e-readers betaal je wel de hoofdprijs!

Een van de grote voordelen van e-readerproducten is dat het mogelijk wordt gemaakt om zelf muziek te schrijven met een stylus en achtergrondsjablonen. Bovendien kunnen bestaande muziekpartituren bewerkt worden door eigen notities en annotaties toe te voegen.

Wat is beter?

Vaak wordt gedacht dat e-ink beter is dan een tablet, omdat LCD schermen schadelijk voor de ogen zouden zijn. Voor tablets is onderzocht en aangetoond dat de reflecties en backlight geen schade aan de ogen opleveren. Wel ervaren muzikanten vaak de afwezigheid van backlight, zoals bij e-readers het geval is, als meer gelijkenis met het lezen vanaf papier.

Een probleem met e-readers is echter wel de langzame verversing van het beeldscherm, dat kost namelijk meer tijd dan op een LCD scherm. Dit heeft effect op de muzikant bij het omslaan van pagina’s en bij maken van annotaties. De vertraging geeft namelijk bij het schrijven een onnatuurlijk gevoel.

Een ander nadeel is dat juist door ontbreken van backlight, een e-reader gebruik moet maken van LED lampjes wanneer bijvoorbeeld in een concertzaal wordt opgetreden. Een LED lamp kan makkelijk stuk gaan, de batterij kan leeg raken en deze lamp past zich niet aan aan de actuele lichtomstandigheden, zoals een tablet dat wel kan.

Conclusie

Uiteindelijk komt alles neer op eigen smaak en het uiteindelijke gebruik van de digitale bladmuziek. Zeker met een tablet, die in veel huishoudens beschikbaar is, kun je het eenvoudig eens uitproberen. Installeer een app om bladmuziek te tonen, koop een muziekstuk voor solo-accordeon of accordeonorkest en experimenteer. Het is uiteraard wennen, maar digitale bladmuziek heeft de toekomst.

https://www.accordamusica.nl