Adviesportaal
Image default
Financieel

Ik heb een botsing veroorzaakt, wat moet ik doen?

Ik heb een botsing veroorzaakt, wat moet ik doen? Het is vervelend, maar het kan iedereen gebeuren. Het veroorzaken of verzeild raken in een ongeluk. Het is nu eenmaal zo dat ongeluk in een klein hoekje zit. Vaak ontstaat dit doordat je even bent afgeleid en daardoor kunnen er de naarste situaties ontstaan.

2 soorten schade

Wat de oorzaak ook mag zijn, een botsing is altijd vervelend. Het is dan ook fijn om te weten wat je moet doen in dit geval.

Enkelzijdige schade

We kunnen onderscheid maken in 2 soorten schadegevallen. Hierbij onderscheiden we enkelzijdige, en tweezijdige schade. Enkelzijdige schade is het veroorzaken van een botsing met een object. Hierbij kun je denken aan een plaatje of een boom. In dit geval zijn er dus geen andere weggebruikers betrokken bij het ongeval. Er is dus niet per se een tegenpartij in het spel. Wel kan de gemeente de schade aan de objecten in rekening brengen.

Wat te doen?

Wat moet men doen bij enkelzijdige schade? Het is uiteraard belangrijk om eerst iedereen in het voertuig in veiligheid te brengen. Dan moet er gekeken worden of er sprake is van letsel. Indien dit zo is, bel dan direct 112. Wanneer er sprake is van lichamelijk letsel, maak dan altijd even een afspraak bij een arts. Doe dit zo snel mogelijk.
Vervolgens kan het schadeformulier worden ingevuld. Wanneer er sprake is van enkelzijdige schade dan is er geen schuldvraag.
Wanneer dit achter de rug is, dan kun je weer verder rijden naar een veilige plek. Wanneer verder rijden niet meer verantwoord is, dan kun je beter even de autoverzekering bellen. Overleg vervolgens met hen wat de beste stappen zijn om te hanteren. Het is het beste om ter plekke te vragen welke rechten je hebt en wat er gedekt is.

Tweezijdige schade

Bij tweezijdige schade is er sprake van een botsing met een mede-verkeersdeelnemer. In dit geval is schuldvraag wél van belang. Deze tekst gaat er echter vanuit dat jij zelf de veroorzaker bent van de botsing. Wanneer je zelf de veroorzaker bent van de schade, dan is het logisch dat tegenpartij jou aansprakelijk zal willen stellen. Wanneer je arbeider in loondienst bent, dan zal vanwege de ingehouden standaard premie voor de WA autoverzekering de toegebrachte schade worden vergoed. Als ZZP’er heb je hier meestal een aparte verzekering voor. Zo niet, dan zal je het bedrag zelf moeten ophoesten. Het is maar beter om wel verzekerd te zijn. Want het schadebedrag kan namelijk flink oplopen.

Wat te doen?

Wat doe je dan bij tweezijdige schade? Hetzelfde als bij enkelzijdige schade. Breng iedereen in veiligheid en controleer op letsel. Bel zo nodig 112, en laat letsel altijd checken bij de arts. Wanneer er enkel schade is aan het voertuig, dan kan er naar een rustige plek worden toegereden. Hier kan het schadeformulier worden ingevuld.
Laat vervolgens eventuele ooggetuigen een verklaring afleggen.
Vervolgens kun je doorrijden, tenzij dit niet verantwoord is.

Gerelateerde artikelen

Wat is een aanmaning?

De boekhouder in Hengelo denkt met je mee

De meest lucratieve hefboom: CFD’s