Adviesportaal
Image default
Dienstverlening

Soorten dakbedekking: hoe de beste te kiezen

Bij de keuze tussen verschillende soorten dakbedekking in Apeldoorn is het van belang rekening te houden met een aantal essentiële tips en technische kwesties. Dit is immers een fundamenteel stadium van elke constructie, verantwoordelijk voor het veilig en functioneel houden van het huis, naast het esthetische.

 

Soorten dakpannen en dakbedekking in Apeldoorn

Op de gespecialiseerde markt is er een grote verscheidenheid aan soorten dakbedekking, zodat het van essentieel belang is de basisverschillen tussen deze soorten te begrijpen om de meest geschikte voor jouw constructie te kiezen.

Het keramische dak, bijvoorbeeld, wordt het meest gebruikt in residentiële projecten. Het is niet alleen esthetisch mooi, maar biedt ook thermisch comfort en is efficiënt wat de afdichting van het systeem betreft. Ze worden ook wel “kleitegels” genoemd en kunnen natuurlijk of geëmailleerd zijn, waarbijde laatste een grotere duurzaamheid hebben.

 

Betonnen dakpan

Het betonnen dak biedt een goede duurzaamheid en een groot thermisch comfort, zodat het vaak wordt gebruikt in steden met koloniale architectuur. In het algemeen heeft dit model geen email-coating, en is de toepassing van hars voor bescherming en waterdichting aangegeven.

 

PVC dakbedekking

Het PVC dak is licht en veelzijdig en kan in verschillende kleuren en modellen worden gevonden, waaronder de versie die keramische bekleding imiteert. De belangrijkste voordelen zijn het feit dat er minder stukken per m² nodig zijn omdat ze groot zijn, en de weerstand, vooral bij het vervoer, waardoor de kans op materiaalverlies wordt verkleind. Bovendien bieden zij een goede akoestische en thermische isolatie.

 

Fiber-cement dakpannen

Fiber-cement dakpannen zijn goedkope en lichte modellen die kunnen worden gebruikt op daken met weinig helling. Zij zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, lengtes en mate van golving en worden algemeen gebruikt in industrieën, magazijnen, garages en winkels.

 

Ecologische dakpan

Het ecologische dak is op zijn beurt vervaardigd uit lagen plantaardige vezels, waterdicht gemaakt met bitumen en beschermd met hars. Dit model is verkrijgbaar in verschillende kleuren, is licht en gemakkelijk te installeren.

Gemaakt van gerecycleerd materiaal en heeft een lage warmte doorlaat, waardoor het thermisch comfort biedt aan de plaats waar het geïnstalleerd is.

 

Hoe kies je de dakbedekking voor jouw huis

Naast inzicht in de verschillen tussen de soorten bekleding, zijn er technische details waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van het product. De helling van het dak bijvoorbeeld is een belangrijk punt, dat zorgt voor veiligheid en thermisch comfort.

Om te weten welk dak geschikt is voor de helling van jouw huis, is het nodig de hulp in te roepen van de vakman die verantwoordelijk is voor het werk. Dit komt omdat u, afhankelijk van het type dakbedekking Apeldoorn, een specifiek model nodig zult hebben.

Andere belangrijke tips zijn te investeren in een thermische deken voor het dak, als je meer thermisch comfort wenst, en een dakgoot te installeren, die het regenwater helpt afvoeren.

Hoe de bekleding combineren met de buitenversiering van het huis?
Alvorens tot aankoop over te gaan, is het belangrijk na te gaan of het type dakpan past bij het dak formaat en de stijl van de constructie. Het is ook van essentieel belang na te denken over de kleuren, die moeten harmoniëren met de buitenbekleding van de gevel.

Als in jouw project de milieuproblematiek prioriteit heeft en er verschillende coatings worden gebruikt, zoals natuursteen of imitatie van verbrand cement, is het de moeite waard te kiezen voor het schijndak, met ecologische dakpannen. Het resultaat zal stijlvol zijn en veel gunstiger voor het milieu.