Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Houtkachels

Houtkachels hebben al duizenden jaren een plekje in ons midden. Eerst als open vuurplaats, later als open haard, en nu als kachel met een gesloten systeem. Kijken naar vlammen die langzaam een houtblok verteren blijft iets boeiends. De wispelturige vlammen van brandend hout zorgen direct voor die unieke, maar moeilijk te beschrijven haard sfeer. Het aanzicht van gecontroleerd houtvuur zorgt direct voor instant gezelligheid.  Het zorgt voor een uniek sfeertje dat zich maar niet laat vervangen door alternatieven. Al duizenden jaren verbranden we hout om ons in leven te houden. Het verwarmt onze huizen, helpt ons bij het bereiden van ons voedsel en zorgt voor veiligheid. 

Maar is er nog wel plaats voor de houtkachel in deze moderne tijden? Kunnen we nog verantwoord hout verbranden nu CO2 reductie een steeds belangrijker onderdeel is geworden van ons dagelijkse leven? Past een houtkachel nog wel bij onze moderne levensstijl? Is het einde van de houtkachel in zicht? Of zijn houtkachels met de tijd meegegaan en hebben ze zeker nog een toekomst?

De ontwikkeling van de houtkachel heeft niet stilgestaan. Fabrikanten beleefden ook het voortschrijdende inzicht dat we allemaal hebben beleefd. We begrijpen nu dat ons klimaat langzaam verandert en weten zelfs wat de oorzaken hiervan zijn. Nu we weten dat er CO2 vrijkomt bij het verbranden van hout is klakkeloos hout verbranden iets uit het verleden geworden. De moderne houtkachel is erop gebrand om maximale warmte te halen uit een minimale hoeveelheid hout. En bij het nastreven van dit doel zijn al spectaculaire resultaten behaald! Het verbrandingsproces is enorm verbeterd en geoptimaliseerd. Een moderne houtkachel creëert de meest ideale omstandigheden voor verbranding. Alleen zo wordt het hout bijna in zijn geheel verbrandt en gaat er vrijwel geen brandstof verloren. Een betere verbranding zorgt bovendien voor hoge temperaturen, en die hogere temperaturen zorgen er weer voor dat veel ongewenste reststoffen nu wel verbranden. De sleutel van het succes is dus gevonden in het perfectioneren van het verbrandingsproces!

Het verbrandingsproces is dus sterk verbeterd en verbrandt nu het hout vrijwel volledig. De temperatuur van het vuur wordt hoger en dus kan de kachel beter verwarmen. Maar met alleen het opwekken van meer warmte uit minder brandstof zijn we er nog niet. Moderne houtkachels zijn niet alleen zuiniger met het brandhout, maar ook met de warmte die ermee wordt opgewekt. De oude open haard liet de warmte direct ontsnappen en zich verspreiden over de ruimte. Een moderne houtkachels heeft een groot oppervlak aan ruiten die warm worden. Deze ruiten worden erg warm en geven deze hitte veel gemakkelijker en geleidelijker af aan de woonruimte die verwarmt moet worden. Ook maken moderne houtkachels gebruik van de accumulerende werking van bepaalde steensoorten zoals speksteen. Eenmaal warm blijven deze gesteentes deze warmte lang afstralen. Een moderne houtkachel creëert dus niet alleen meer warmte, maar gebruikt deze ook nog eens veel verstandiger! Dit zien we direct weer aan het rendement.  Wist u dat moderne houtkachels een rendement behalen van bijna 90%? Dit betekent dat maar liefst 90% van alle opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om de kamer te verwarmen. Heel wat beter dan de schamele 10% die we nog kennen van de ouderwetse open hout haard!

https://www.haardenexpert.nl/