Adviesportaal
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe ziet een ontruimingsoefening eruit?

Voor elk bedrijf is het verplicht om minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening te houden/organiseren? Het is belangrijk dat uw personeel en de BHV’ers weten hoe een ontruimingsoefening eraan toe gaat en wat hun taken zijn. De BHV’ers kunnen door de oefening in de praktijk brengen wat zij hebben geleerd tijdens eerder gevolgde BHV-cursussen. In geval van een echte ontruiming is iedereen goed voorbereid en ontstaat er minder snel paniek.

Scenario’s oefenen tijdens een ontruimingsoefening

Door een of meerdere scenario’s zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen worden de procedures in jouw ontruimingsplan getest en geoefend. Er zijn verschillende scenario’s waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van welke het beste bij jouw organisatie past. Ook een combinatie van scenario’s is mogelijk als je de geënsceneerde noodsituatie complexer wilt maken. Daarnaast kan je een ontruimingsoefening combineren met een BHV cursus incompany. Een ontruimingsoefening volg je (bijna) altijd incompany. Het grote voordeel hiervan is dat er direct advies op maat gegeven kan worden en de oefening perfect aansluit op de mogelijke noodsituaties binnen jouw bedrijf.

Wie zijn betrokken bij een ontruimingsoefening?

Wie betrokken is bij de ontruimingsoefening hangt af van de scenario’s waarmee je oefent: alleen BHV’ers of alle medewerkers. Daarnaast is het ook afhankelijk hoeveel fases je oefent. 

Bij een complete ontruiming (fase 1 t/m 4) zijn je medewerkers (en eventuele bezoekers) maximaal 12-15 minuten van hun werkplek af. Gemiddeld neemt de oefening voor je BHV’ers 3 uur in beslag (de totale duur van een ontruimingsoefening is afhankelijk van welke scenario’s er geoefend worden). 

Hulp bij een ontruimingsoefening

Veel aanbieders van BHV-cursussen bieden ook hulp bij een ontruimingsoefening aan. Met behulp van het BHV-plan en het RI&E van jouw organisatie stellen zij dan een oefening op die perfect bij jouw organisatie passen.

Een ontruimingsoefening is inclusief:

·  Voorbespreking (fase 1 en 2)

·  Toetsen van voorzorgsmaatregelen

·  Begeleiden van de ontruimingsoefening

·  Evaluatie van de ontruimingoefening