Adviesportaal
Image default
Woning en Tuin

Wat kun je precies met een haardset?

Als je thuis een stijlvolle open haard hebt, mag een mooie haardset – ook wel haardstel of haardgereedschap genoemd – natuurlijk niet ontbreken. Met een haardset maak je jouw haard in visueel opzicht helemaal compleet. Maar het is natuurlijk niet alleen de mooie looks die haardsetten een welkome accessoire maken. Ze hebben naast hun uitstraling ook meerdere praktische functies. Wat is precies de samenstelling van een haardstel en het praktische nut van deze sets voor open haarden? En van welke voordelen profiteer je als je voor jezelf een mooi haardstel aanschaft?

 

Samenstelling van een haardset

Een haardstel heeft tot doel om een open haard optimaal te kunnen gebruiken en onderhouden. Standaard bestaan haardsets uit een paar onderdelen. In de eerste plaats is dat een vuurtang. Hiermee kunnen houtblokken in de open haard gedaan worden en kun je de blokken verplaatsen als het vuur brandt. Een tweede standaard onderdeel is de kachelpook ofwel de por. Een pook of por wordt gebruikt om het vuur mee te kunnen opstoken. Door in het hout te porren, krijgt het hout meer zuurstof en laait het haardvuur op. Ten slotte bevat nagenoeg elk haardstel een asblik en een veger. Als de open haard vol zit met koolresten, kun je deze resten verwijderen door het as in het asblik te vegen en de restanten weg te gooien. Soms kun je extra accessoires kopen bij een haardstel, zoals een blaasbalg. Een blaasbalg is een blaasinstrument waarmee je extra zuurstof kunt toedienen en het vuur oplaait. Altijd handig natuurlijk!

 

Een nuttige set

Een haardset heeft dus zowel een stilistisch als praktisch nut. Bekijk nu alle mogelijkheden die er qua haardstellen zijn en bestel een fraai exemplaar dat past bij de stijl van jouw open haard. Graag tot ziens in onze webshop.