Adviesportaal
Image default
Vervoer en transport

Wat is de groene milieusticker voor Duitsland.

Sinds 2008 zijn er milieuzones actief in Duitse steden. Milieustickers worden gebruikt om aan te tonen welk voertuig wel de zone mag betreden en welk voertuig geen toegang heeft tot de umweltzone. Met een groene milieusticker heeft u vrijwel toegang tot alle milieuzones. Uitzonderingen hierop zijn de steden met een dieselverbod. In Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart is een dieselverbod actief. 

 

Milieusticker Kleuren

De kleur milieusticker geeft aan hoe vervuilend het voertuig is. Bij instelling van de Umweltzones waren er drie kleuren milieustickers: rood, geel en groen. Waarbij de rode milieusticker voor de meest vervuilende voertuigen was en groen voor de minst vervuilende. In praktijk bestaat de rode sticker niet meer en met de gele sticker heeft u alleen nog toegang tot met Neu-Ulm. Voorlopig heeft u met de groene sticker toegang tot alle Umweltzones.

 

De groene Milieusticker

Voor die diesel- en benzinevoertuigen gelden verschillende regels. Zo gelden voor dieselvoertuigen de volgende regels. De eerste toelatings datum moet na 31 december 2005 zijn. Verder moeten deze voertuigen ook voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 of Euro-5. Als voertuigen voorafgaand de keuring een KBA-gekeurd retrofit roetfilter hebben ingebouwd mag de auto ook nog voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 om in aanmerking te komen voor een groene milieusticker. Ondanks dat u een groene milieusticker ontvangt en voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-5 of Euro-6 mag u nog niet de gebieden van het dieselverbod betreden. 

Auto’s met benzinemotor komen in aanmerking als datum van eerste toelating na 31 december 1992 is. Daarnaast moeten deze auto’s voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1, Euro-2, Euro-3 of Euro-4. 

 

Aanschaf groene milieusticker

De groene milieusticker kan zowel online als in een fysieke winkel worden aangeschaft. Mocht u al onderweg zijn dan kan u de sticker aanschaffen bij een Dekra, TUV of GWK-wisselkantoor. De auto wordt hier dan ter plekke gecontroleerd. Prijzen bij een fysieke winkel verschillen tussen de 5 en 50 euro. Om niet voor verassingen te komen te staan is het daarom raadzaam om de sticker voor vertrek online aan te schaffen. Dan weet u van tevoren hoe duur het is en welke kleur Umwelplakette u krijgt.