Adviesportaal
Image default
Verbouwen

Stap voor stap een dekvloer aanleggen

Het leggen van een gietvloer bestaat uit verschillende stappen, die we hieronder met je gaan bespreken. Zo weet je binnenkort precies hoe je zelf een mooie vloer kunt leggen.

Het oppervlak verdelen

Om met het proces van het aanbrengen van een gietvloer te beginnen, moet u uw vloer in secties verdelen. Bij ScreedIt leveren we onze eigen verdelers, maar als u die niet hebt, raden we u aan lange, rechte stukken hout te gebruiken die op de hoogte van de laag zijn gezaagd. Maak deze stukken nat zodat ze nadien gemakkelijk verwijderd kunnen worden en verdeel de ruimte in stroken.

Aanbrengen van de dekvloer laag

Spreid een compacte laag van het dekvloermengsel uit op het gedeelte dat het verst van de ingang van de kamer ligt, gebruik een spaan om het mengsel te verplaatsen en verdicht het met een dekvloerplank of een liniaal. Tamp de randen aan met een tamper om het gedeelte te voltooien.

Dit deel van het proces levert vaak een van de meest voorkomende problemen op, namelijk een slechte verdichting. Om ervoor te zorgen dat uw vloer vlot en correct wordt gelegd, kunt u beter een beroep doen op een professionele dienst. Bel ons en wij kunnen ons toegewijde, hoogopgeleide team sturen om uw vloer volgens de vereiste normen af te werken.

Ben je meer op zoek naar een vloer die minder arbeidsintensief wordt gelegd? Kies dan voor een prachtige, realistische PVC vloer met bijvoorbeeld een visgraatpatroon. Hiervoor kun je onder andere kijken naar de Ambiant Spigato Beige 3504 PVC vloer of andere PVC vloeren uit de Ambiant Spigato collectie.

Gietvloer om te egaliseren

Als uw gietvloer niet zelfnivellerend is (zand- en cementdekvloer), moet u een liniaal of een recht stuk hout gebruiken om de vloer te egaliseren. Plaats het over de houten stukken die u gebruikt om de delen te verdelen en duw het naar voren, kantel het om de hoek als snijkant te gebruiken en beweeg het in een zagende beweging van links naar rechts. Dit egaliseert de dekvloerlaag.

Als uw gietvloer zelfnivellerend is (ook wel vloeibare gietvloer of vloeibare gietvloer genoemd), is er al een middel in gemengd dat bij het storten van de gietvloer reageert en de gietvloer vanzelf verdicht. Dit zorgt ervoor dat het niveau al glad is wanneer de gietvloer volledig is uitgehard.

Wilt u meer weten over het egaliseren van een vloer met zelfnivellerende gietvloeren, neem dan vandaag nog contact met ons op. Als professionele installateur van gietvloeren hebben wij al vele vloeren met zelfnivellerende mengsels afgewerkt, dus wij kunnen al uw vragen beantwoorden.

Nu herhalen we het proces

Ga door met het storten van de dekvloer tot u alle beschikbare delen hebt opgevuld. Zodra dit is gebeurd, verwijdert u de houten tussenschotten en vult u de achtergebleven gaten op. Herhaal dit proces totdat uw hele vloer is afgetimmerd.

Het zweven van de dekvloer

U kunt enkele onvolkomenheden uit de nieuwe dekvloerlaag verwijderen zodra deze is aangebracht, en nogmaals nadat het beton goed is uitgevloeid.

Uitharden van de dekvloer

Hoe lang het duurt om een gietvloer af te werken, hangt gedeeltelijk af van de grootte van het af te werken oppervlak en het type gietvloer dat voor het project wordt gebruikt. In de meeste gevallen duurt het gemiddeld zeven dagen voordat de dekvloer is uitgehard, mits deze ongemoeid wordt gelaten onder een polyethyleenfolie die aan de randen is afgedicht. Dit kan langer zijn als de temperatuur in het gebied in een periode van 24 uur onder 10ºC daalt.

Wanneer u bij ons uw gietvloer laat aanbrengen, zult u merken dat met name onze vloeibare gietvloer niet zo lang nodig heeft om uit te harden en al 24-48 uur na het storten ervan beloopbaar is. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe lang het duurt om een vloer te gieten, met een traditionele gietvloer of met een vloeibare variant.

Nu wachten en drogen

Nadat de vloer is uitgehard, heeft hij nog tijd nodig om te drogen. Laat er geen voertuigen op rijden en leg er geen andere vloerbedekking op gedurende ten minste drie weken. Vooral zwaar verkeer moet worden vermeden totdat alle installaties zijn voltooid.

Gemiddeld droogt een gietvloer 1 mm per dag. Bel ons vandaag nog voor meer informatie over hoe lang het duurt voordat een complete gietvloer is gelegd en een van onze getrainde medewerkers zal het proces met u bespreken.