Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Alle lastafel mogelijkheden op een rijtje

Wie regelmatig profielen of buizen aan elkaar moet lessen – professioneel of voor een hobbyproject – kan niet zonder een stevige lastafel. Die houdt alles netjes op zijn plaats, zodat je de perfecte lasnaad kan afleveren. Bij de aankoop van een nieuwe lastafel zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden voordat je een bestelling plaatst. Op deze pagina staat een handig overzicht. 

Vaste of mobiele lastafel

Een eerste verschil zit in het type lastafel. Aan de ene kant zijn er vaste lastafels, die een plaatsje krijgen in een fabriek en daar blijven staan. Maar sommige lassers werken op locatie. In dat geval kunnen ze beroep doen op een mobiele lastafel. Die is snel uit elkaar te schroeven en opnieuw op te zetten. Zo’n mobiel model biedt dus meer flexibiliteit. Nadeel is wel dat de afmetingen beperkt zijn, omdat ze in een bestelwagen moeten passen.

Gatensysteem

Bij de aankoop van een professionele lastafel moet je een gatensysteem kiezen. De drie meest populaire afmetingen zijn 16mm, 22mm en 28mm. De kleinste diameter is geschikt voor licht constructiewerk, terwijl de 28mm lastafels gebruikt worden voor het zware werk. 

Hardheid

Verder is er nog een verschil in hardheid tussen de tafels. Een hogere hardheid zorgt voor een betere slijtvastheid, waardoor de lastafel langer meegaat. Dat is vooral belangrijk bij bedrijven die de lastafels elke dag gebruiken. 

Formaat

Wie een nieuwe lastafel zoekt, moet ook rekening houden met de afmetingen van het constructiewerk dat hij wil doen. Een te kleine lastafel zorgt voor de nodige frustraties en werkt moeilijk. Denk dus op voorhand goed na over de grootte van de tafel. 

Accessoires

Samen met de lastafel wil je waarschijnlijk enkele accessoires aankopen. Die maken het werk nog gemakkelijker. Denk bijvoorbeeld aan aanslagblokjes, haakse hoeken, stelvoeten, snelspanbouten en een staalborstel. Hier is opnieuw ons advies: ga voor kwaliteit. Want goedkoop is meestal duurkoop. 

https://www.detollenaere.eu/machinery/nl/machines