Adviesportaal
Image default
Tuin en buitenleven

Het ontstaan van de trampoline

Tegenwoordig staat er in de tuin van veel jonge gezinnen een rechthoekige trampoline, maar vroeger zag je trampolines enkel in het circus voor de acrobaten. Waar komt de trampoline eigenlijk vandaan en wanneer is de eerste trampoline gemaakt?

Rond het jaar 1800 waren er in Spanje grote sociale problemen en leden de Spanjaarden onder rellen en een oorlog. Het Circus kwam de mensen afleiding geven en het genoot bij de Spaanse bevolking dan ook van een hoog aanzien. Veel aandacht ging naar een Franse acrobaat die zichzelf du Trampoline noemde, hij raakte bekend door het speciale apparaat waarmee hij het land doorreisde. Du Trampoline had van de vangnetten die wereldwijd gebruikt werden in het circus een soort springmat gemaakt die het hem mogelijk maakte om speciale sprongen en stunts te doen. De Spanjaarden waren erg onder de indruk hiervan en vernoemde het apparaat naar de artiest, het kreeg de naam “el trampolin”. Dat is hoe de eerste versie van een trampoline werd geboren. 

Een honderdtal jaren later leefde eene George Peter Nissen. Als sinds jongs af aan was hij lid van de Gymnastiek en Turnvereniging. Hij ging op een dag naar het rondreizende circus kijken dat in zijn dorp kwam. Het fascineerde hem meteen hoe de trapeze acrobaten door de lucht vlogen door zich te katapulteren op een vangnet. Het veerkrachtige vangnet intrigeerde hem en al snel kwam hij op het idee voor een nieuw turnapparaat. Hij begon met een prototype van zijn ‘springtafel’ en later kon hij dat optimaliseren door een springmat van nylon te maken. Hij maakte een acrobatische reis met dit apparaat en tijdens zijn bezoek aan Mexico hoorde hij zijn toeschouwers steeds “el trampolin” roepen. In 1939 besloot George daarom om zijn apparaat een trampoline te noemen en het te laten vastleggen als merk. Deze merknaam is nu uitgegroeid tot productnaam.

https://www.trampolines.nl