Adviesportaal
Image default
Tuin en buitenleven

De makkelijkste manier om je eigen aardbeien te kweken

Aardbeien zijn een van de meest dankbare planten om thuis te kweken. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en zullen u de hele zomer lang belonen met zoet, sappig fruit. Je hebt niet veel ruimte nodig om je eigen aardbeien te kweken, dus ze zijn een ideale plant voor stadstuinen of kleinere achtertuinen. Je kunt ze zelfs binnenshuis kweken tijdens de wintermaanden als je een zonnig raam en voldoende licht hebt. Wij zijn dol op de smaak van zelfgekweekte aardbeien, en ze zijn ook nog eens ongelooflijk goed voor ons! Ze zitten boordevol vitamine C, vezels en antioxidanten. Als je je eigen aardbeien wilt kweken, is hier alles wat je moet weten.

Wat heb je nodig?

Als je je eigen aardbeien wilt kweken, heb je een paar dingen nodig. Ten eerste heb je een paar potten nodig. Je kunt aardbeien telen in potten, emmers, of zelfs oude autobanden. Je hebt ook wat aarde, meststof en steunen nodig om de planten tijdens de groei op hun plaats te houden. Als je binnen kweekt, kun je je planten uit zaad laten groeien. Buiten kun je de planten kopen bij kwekerijen of online. Als je klaar bent om te oogsten, heb je ook een paar gereedschappen nodig. Je hebt een aardbeienpeller nodig om gemakkelijk de groene kapjes van je bessen te verwijderen. Je kunt ook een mes gebruiken als je dat niet hebt. Als je klaar bent om te oogsten, wil je ook een schaal in de buurt hebben. Deze kun je gebruiken om je bessen in te verzamelen en te bewaren.

Je eigen aardbeien kweken is gemakkelijk!

Aardbeiplanten zullen nieuwe planten (bekend als uitlopers) laten groeien vanuit hun wortels en de zijkanten van de hoofdstengel. Deze uitlopers kunnen worden gebruikt om nieuwe aardbeienplanten te vermeerderen. Plaats ze gewoon in potten of bakken gevuld met potgrond en ze zullen wortels laten groeien en nieuwe planten worden. U kunt de uitlopers gebruiken om nieuwe planten in bakken of rechtstreeks in de grond te laten groeien. Wanneer u zaailingen of jonge planten koopt, zult u waarschijnlijk enkele zijscheuten of uitlopers zien groeien aan de zijkanten van de hoofdstengel en uit de wortels van de plant. Deze moeten snel worden verwijderd, zodat ze niet met de hoofdplant concurreren om voedingsstoffen. Sommige telers geven er de voorkeur aan de uiteinden van de uitlopers af te knijpen om de hoofdplant aan te moedigen meer energie te steken in de groei van grotere aardbeien. Anderen laten de uitlopers liever met rust en snoeien ze zo nodig in de nazomer of herfst terug.

 

Wanneer aardbeien planten en waar u uw planten kunt kopen

Aardbeien worden het best geplant in het vroege voorjaar, hoewel ze in warme streken zoals Florida ook in de herfst kunnen worden geplant. Als u op zoek gaat naar planten, zoekt u aardbeien met wortels van minstens 15 tot 20 cm lang en gezonde, donkergroene bladeren. Vermijd planten die verwelkt, uitgedroogd of gele bladeren hebben. Houd er rekening mee dat u meer planten moet kopen dan u denkt. Je moet twee tot drie keer zoveel planten kopen als je ruimte hebt. Dit zorgt ervoor dat u een goede, gezonde oogst krijgt. Aardbeien groeien het best in goed gedraineerde grond die licht zuur is. U kunt uw tuingrond gebruiken als die los en goed gedraineerd is, maar waarschijnlijk moet die worden aangevuld met extra organisch materiaal om de pH-waarde te verlagen tot ongeveer 5,5. U kunt ook aardbeien telen in verhoogde bedden of bakken gevuld met potgrond.

Koop uw aardbeien planten bij een gerenommeerd tuincentrum zoals de jardinerie Bruxelles. Daar vindt u kwaliteitsplanten.

Tips voor succes met uw eerste partij aardbeienplanten

Als je met je aardbeienplanten begint, is het belangrijk om ze gezond en vrij van ongedierte te houden. Veel ongedierte zal jonge aardbeienplanten aanvallen voordat ze groot genoeg zijn om terug te vechten, dus het is belangrijk om ze vanaf het begin te verzorgen. Als je webben op je aardbeiplanten ziet, heb je last van spint. Als je planten verwelkte of gele bladeren hebben, heb je waarschijnlijk een schimmelziekte. Als je aardbeien het moeilijk hebben, kun je proberen ze te besproeien met een mengsel van water en zuiveringszout om ongedierte te bestrijden. Je kunt ook een zelfgemaakte meststof gebruiken.

Je geoogste aardbeien bewaren

Aardbeien kunnen het best binnen een dag of twee na het plukken worden gegeten. Als u aardbeien in uw tuin kweekt of als u een grote hoeveelheid aardbeien uit uw binnenteelt hebt, moet u weten wat u ermee moet doen om ze houdbaar te maken. Aardbeien kunnen langer vers worden gehouden door ze in een enkele laag op een met keukenpapier bedekte schaal of bord in de koelkast te leggen. Ze moeten in een enkele laag in de koelkast worden bewaard om rotten te voorkomen. U kunt aardbeien ook invriezen om ze maandenlang vers en lekker te houden, of u kunt ze inblikken.

Conclusie

Aardbeien zijn een heerlijk en dankbaar gewas om in uw tuin te telen. Als je weet hoe je aardbeien moet telen, zijn ze gemakkelijk te verzorgen en heb je de hele zomer lang een lekkere, gezonde snack. Aardbeien telen is ook voor kinderen makkelijk en leuk. Als je wilt proberen je eigen aardbeien te kweken, heb je alleen een beetje ruimte, wat zonlicht en een paar planten nodig. Je zult binnen de kortste keren beloond worden met zoete, sappige bessen.

https://www.gardencenterwemmel.be