Adviesportaal
Image default
Tuin en buitenleven

Het juiste windscherm voor uw tuin kiezen

Als u in een winderig gebied woont, of als uw achtertuin op de heersende winden is gericht, wilt u misschien een windscherm aanplanten. Een windscherm is een rij snelgroeiende bomen en struiken die worden geplant om de heersende winden tegen te houden en andere planten te beschermen tegen ontworteling. Windschermen zorgen ook voor schaduw in de grond, waardoor de wortels vochtig blijven tijdens warme zomers. Lees verder voor meer informatie over het kiezen van het juiste type windscherm voor uw achtertuin.

Struik windscherm

Een windscherm van heesters is een lage rij groenblijvende heesters die wordt gebruikt om de heersende wind tegen te houden. Een windscherm van heesters wordt ook vaak gebruikt als privacy border. Veel gebruikte struiken voor windschermen zijn taxus, jeneverbes, meidoorn, buxus, hulst, spar, den, en hemlock.

Windscherm van bomen

Een windscherm van bomen is een rij loofbomen die wordt gebruikt om de heersende winden tegen te houden. De bomen kunnen van één soort of van gemengde soorten zijn. Veel gebruikte bomen voor windschermen zijn eik, beuk, es, esdoorn, walnoot en hickory.

Windschermen van wijnstokken

Een windscherm van wijnstokken is een rij wijnstokken die wordt gebruikt om de heersende wind tegen te houden. De wijnstokken kunnen van één soort of van gemengde soorten zijn. Veel gebruikte wijnstokken voor windschermen zijn druiven, kiwi’s, passievruchten, hop en morning glory.

Windschermen van hout, riet of bamboe

Een windscherm van hout, riet of bamboe is een hoge rij van bladverliezende of groenblijvende planten die wordt gebruikt om de overheersende winden tegen te houden. De planten kunnen bestaan uit één soort of uit gemengde soorten. Veel gebruikt hout, riet of bamboe voor windschermen zijn wilg, bamboe en palmen.

Koop uw kant-en-klare uittrekbare windscherm bij de Tuincollectie, zij hebben een groot assortiment.

Conclusie

Kortom, een windscherm is een rij snelgroeiende bomen en struiken die worden geplant om de heersende winden tegen te houden en andere planten te beschermen tegen ontworteling. Windschermen zorgen ook voor schaduw in de grond, waardoor de wortels vochtig blijven tijdens hete zomers. Er zijn drie basistypes windschermen: struiken, bomen en wijnstokken. Windschermen met struiken en bomen zijn ideaal om tuinen te beschermen die in gebieden met veel wind groeien, terwijl windschermen met wijnranken het best geschikt zijn om wind in de buurt van gebouwen en voetpaden tegen te houden.

https://www.tuincollectie.nl