Adviesportaal
Image default
Meubels

Welke verlichting heb ik nodig?

Verlichting, je hebt het werkelijk overal nodig. In je woonkamer, in de keuken, in je slaapkamer, in je werkplek, in je auto. Noem een willekeurige plek en je hebt er verlichting. Maar je hebt natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten verlichting. In dit artikel leggen we uit wat voor soort verlichting het beste is voor bijvoorbeeld je slaapkamer.

 

Verschillende soorten verlichting

Zoals eerder gezegd, er zijn heel veel verschillende soorten verlichting. Je hebt: Algemene, sfeer, functionele verlichting. Wat is het verschil eigenlijk allemaal?

 

Algemene verlichting

Deze verlichting wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Het zorgt ervoor dat overal in de ruimte een gelijkmatige hoeveelheid licht is. Algemene verlichting is nodig om in de avond ervoor te zorgen dat het niet te donker is, waardoor je voorwerpen niet meer kunt zien. Vaak wordt de algemene verlichting opgehangen aan het plafond. Het is bijna overal te gebruiken. Fire Fly heeft hiervan een ruim assortiment

 

Sfeerverlichting

Zoals de naam al zegt, het moet ervoor zorgen dat er een sfeer hangt in de kamer. Je wilt natuurlijk geen griezelfilm kijken met een algemene verlichting, dat maakt het direct minder spannend. Sfeerverlichting kun je zelf aanpassen, zo kun je het passend maken op de activiteit die je aan het doen bent. Dit is daarom ook het grootste voordeel van sfeerverlichting.

 

Functionele verlichting

Dit is een manier van verlichting die nodig is voor een klein(er) oppervlak. Ben je bijvoorbeeld een boek aan het lezen, dan is dit dé perfecte verlichting. Je kunt de lamp bijvoorbeeld volledig richten op je boek, hierdoor heeft niemand anders ‘last’ van het licht.

 

Waar moet welke verlichting?

Je hebt dus drie soorten verlichting. De basis verlichting, ook wel algemene verlichting genoemd, kun je werkelijk overal gebruiken. Wél is de algemene verlichting niet gezellig. Mocht je bijvoorbeeld een werkplek belicht willen hebben, dan is de algemene verlichting de beste, maar ook de enige optie. Een film kijken met algemene verlichting is daarentegen niet aangeraden, omdat het de sfeer weg haalt.

Hiervoor heb je logischerwijs dus de sfeerverlichting voor nodig. Je kunt de kleur aanpassen in het desbetreffende thema, het is niet fel en dus gezellig licht. Sfeerverlichting kun je het beste gebruiken in de woonkamer, slaapkamer en badkamer.

Functionele verlichting moet je voornamelijk gebruiken om kleine oppervlaktes mee te belichten. Zoals tijdens het lezen van een boek, of op je nachtkastje. Hierdoor heb je verlichting, maar hebben de mensen in je omgeving er geen last van. Precies waarvoor het bedoeld is. Ook is de functionele verlichting overal te gebruiken.