Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Zorgtoeslag: Hoe werkt dat?

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om u te helpen uw zorgverzekering te kunnen betalen. Als je 18 bent moet je verplicht een basiszorgverzekering afsluiten in Nederland. Omdat de verzekeringspremie een vast bedrag is, of u nu veel verdient of weinig, keert de belastingdienst zorgtoeslag uit, zodat voor iedereen de zorgverzekering betaalbaar blijft.

Wie krijgt er zorgtoeslag?
Niet iedereen kan zomaar zorgtoeslag krijgen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  • U moet 18 jaar of ouder zijn
  • U moet een relatief laag inkomen hebben
  • U hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Uw eigen vermogen mag niet te hoog zijn

U kunt altijd op internet berekenen of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag als u er zelf niet helemaal uit komt.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?
De belastingdienst maakt in het begin van het jaar een schatting van uw jaarinkomsten, daaraan leiden ze af hoeveel u nodig heeft voor uw zorgverzekering. Elke maand krijgt u een bepaald bedrag dat wordt gezien als voorschot. Als aan het eind van het jaar blijkt dat uw jaarinkomen lager is dan geschat dan krijgt u extra zorgtoeslag. Blijkt aan het eind van het jaar uw inkomsten hoger dan geschat moet u het teveel ontvangen zorgtoeslag terug overmaken naar de belasting dienst. Hoeveel u precies zult ontvangen ligt dus aan uw jaar inkomsten. Voor veranderingen in de zorg kunt u kijken op Zorgverandertmee.nl.

Wat moet u doen?

Denkt u dat u in aanmerking komt voor zorgtoeslag, dan kunt u dat aanvragen op toeslagen.nl, u heeft hiervoor wel een DigiD en burgerservicenummer nodig. U kunt uw aanvraag ook schriftelijk of telefonisch doen. Heeft u uw toeslag aangevraagd, dan krijgt u binnen 8 weken een bericht van de belastingdienst. U krijgt dan het voorlopige zorgtoeslag bedrag te horen en u zult dat binnen 4 weken na bericht van de belastingdienst op uw rekening ontvangen

https://www.overstappen.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-2017/