Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Gezond leven door middel van leefstijlinterventie

Gezond leven door middel van leefstijlinterventie

Het is algemeen bekend dat gezond eten, voldoende bewegen en je bewust zijn van je eigen gedrag de belangrijkste factoren zijn om lang en gezond te leven. Toch is niet iedereen in staat om de bovenstaande drie elementen in het dagelijks leven toe te passen. Speciaal voor deze mensen bieden verschillende zorgprofessionals leefstijlinterventie aan. In dit artikel lees je precies wat leefstijlinterventie is, wie hier voor in aanmerking komt, en welke soorten leefstijlinterventies er bestaan.

Wat is leefstijlinterventie?

Leefstijlinterventie is een programma voor mensen die hun leefstijl grondig willen veranderen. Soms is dit vanuit de interne motivatie om een gezonde leefstijl na te streven en hier de nodige kennis over op te doen. Soms is iemand vanwege gezondheidsproblematiek genoodzaakt om deel te nemen aan een leefstijlinterventie. Tijdens het programma werken diverse zorgprofessionals met elkaar of los van elkaar aan het verbeteren en versterken van de factoren die nodig zijn om de deelnemer uiteindelijk zelfstandig een gezond leven te laten leiden. Hierbij kun je denken aan:

  • Diëtisten
  • Fysiotherapeuten
  • Leefstijlcoaches
  • Oefentherapeuten

Omdat niet iedereen over voldoende informatie beschikt over hoe je gezond moet leven, is een leefstijlinterventie een goede manier om iemand kennis en motivatie over dit onderwerp mee te geven. Als je deelneemt aan zo een programma weet je aan het einde hoe je voldoende moet (blijven) bewegen, gezond eet, en is het duidelijk welke (negatieve) invloeden een impact hebben op jouw keuzegedrag.

Soorten leefstijlinterventies

Iedere leefstijlinterventie richt zich op een bepaald aspect dat er uiteindelijk toe zal leiden dat de deelnemer aan het programma op dat vlak gezonder zal leven. Zo zijn er interventies die zich enkel focussen op jouw voedingspatroon. Je leert tijdens dit programma met behulp van een diëtist je eetgedrag in kaart te brengen, en doet kennis op over diverse gezonde producten die je lekker vindt. Gezond eten wordt dan iets wat je zelfstandig vol kunt houden. Een programma kan daarnaast als doel hebben om jou aan het bewegen te krijgen. Je leert verschillende oefeningen en maakt kennis met trainingen die bij jou en je lichaam passen. Een fysiotherapeut kan jou helpen bij klachten en blessures en een oefentherapeut leert je alles over het aannemen van een gezonde houding in het dagelijks leven. Is een leefstijlinterventie dringend? Dan kan er worden gekozen voor een gecombineerde interventie.

Gecombineerde leefstijlinterventie

Iedereen met overgewicht of een hoog BMI (30-40), een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of cardiovasculaire aandoeningen komt in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit programma combineert alle soorten leefstijlinterventies waardoor de deelnemer kennis en motivatie vergaart over gezond eten, voldoende bewegen en het aanleren van gezond gedrag. Tegenwoordig worden deze GLI’s vergoed vanuit de basisverzekering. Er bestaan op dit moment vier door het RIVM erkende GLI-programma’s:

  • Samen Sportief in Beweging. Dit combinatieprogramma brengt het beweeg- en eetpatroon van deelnemers in kaart onder leiding van een beweegprofessional en een voedingsdeskundige. Het programma duurt circa acht weken.
  • Beweegkuur. Een multidisciplinair programma dat focust op bewegen, gezond eten en het bewerkstelligen van gedragsverandering bij de deelnemers. Het doel is om structureel af te vallen en een gezond gewicht te behouden.
  • SLIMMER. Dit programma stimuleert de deelnemers in zes maanden tijd om voldoende te bewegen en gezond te eten. Dit gebeurt onder leiding van de huisartsenpraktijk en verschillende professionals. Hierna volgt een uitstroomprogramma van achttien maanden.
  • CooL. Onder begeleiding van en leefstijlcoach worden deelnemers gestimuleerd om hun leefstijl op diverse vlakken blijvend te veranderen. Heb jij interesse in het volgen van een leefstijlinterventie?

Ontdek wat Everybody Lifestyle Centers voor jou kan betekenen!

https://everybodylifestylecenters.nl/