Adviesportaal
Image default
Gezondheid

8 tips bij het gebruik van een weight gainer

Vind je het lastig om aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën en koolhydraten binnen te krijgen? Dan kun je gebruik maken van zogeheten weight gainers. Dat zijn shakes die veel koolhydraten en eiwitten bevatten. Omdat je het dus drinkt krijg je in een keer een mooie portie aan calorieën binnen. In dit artikel leggen we je 8 tips voor bij het gebruiken van een weight gainer.

 

Tip 1:houd normale voeding als de basis van je eetpatroon

Weight gainers zijn er om snel en gemakkelijk meer calorieën binnen te krijgen. Maar het zijn geen maaltijdvervangers. Het is belangrijk dat normale voeding altijd de basis blijft van jouw eetpatroon. Weight gainers moet je dus alleen zien als een aanvulling. 

 

Tip 2: zorg voor een voedingsschema dat past bij jouw lichaam en doelen

Zoals bij tip 1 al is genoemd: weight gainers is een aanvulling op je eigen voedingsschema. Zorg ervoor dat die eerst in orde is en afgestemd is op jouw lichaam en je doelen. Pas daarna zou je een weight gainer kunnen overwegen. Bijvoorbeeld wanneer je toch nog voedingsstoffen tekort komt.

 

Tip 3: kies een weight gainer met veel eiwitten

Wanneer je een weight gainer koopt is het verstandig om er een te kiezen met relatief veel eiwitten. En daarbij natuurlijk niet té veel enkelvoudige koolhydraten, zoals suikers. Je wilt immers gezond aankomen en dan is teveel suikers niet de manier.

 

Tip 4: ga niet over je dagelijkse caloriebehoefte

Ga niet over je dagelijkse caloriebehoefte. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je vetpercentage te snel toeneemt. Wil je gezond spiermassa opbouwen? Eet dan niet meer dan ongeveer 300 tot 500 kcal boven je caloriebehoefte. 

 

Tip 5: stop met de weight gainer als je last krijgt van je darmen

Verder moet je stoppen met de weight gainer als je last krijgt van je darmen. Weight gainers kunnen namelijk een zware belasting zijn voor je spijsvertering. Probeer de hoeveelheid langzaam op te bouwen zodat je lichaam eraan kan wennen en om maag- en darmproblemen te voorkomen. Je kunt dit supplement ook combineren met vezels, zoals psylliumzaad of havermout om de spijsvertering te ondersteunen.

 

Tip 6: gebruik volle melk

Om extra calorieën binnen te krijgen kun je het beste de shake nemen met melk. Je kunt er ook voor kiezen om de shake met een plantaardige melkvervanger te maken, zoals amandelmelk of sojamelk.

 

Tip 7: bestel samples

Over het algemeen staan weight gainers er niet om bekend dat ze lekker van smaak zijn. Ze zijn er wel en ze komen in steeds meer verschillende smaken. Als het kan: bestel dan eerst een sample om uit te vinden welke je lekker vindt. Kun je daarna de grote pot kopen.

 

Tip 8: weight gainer gebruiken is geen quick fix

Tot slot: eiwitshakes en ook weight gainers zijn geen quick fix. Wil je bijvoorbeeld meer spiermassa opbouwen, dan heb je het mis als je denkt dat een shake het enige is wat je nodig hebt. Je moet naast het gebruik van dit supplement ook nog gewoon gezond eten, goed slapen en hard trainen.