Adviesportaal
Image default
Financieel

Tips om een eerste huis te kopen

Het kopen van een eerste huis is niet gemakkelijk. De huidige financiële situatie maakt het voor starters lastig om een hypotheek te krijgen. Daarbij zijn de huizenprijzen hoog, vooral als je een woning zoekt in één van de grotere steden in Nederland. Gelukkig is er ook veel hulp beschikbaar voor starters en zijn er opties waarvan je gebruik kunt maken om dit toch te realiseren. De onderstaande tips helpen je daarbij.

 

Zoek eerst uit hoeveel je mag lenen

Het is heel belangrijk dat je eerst uitzoekt hoeveel je precies mag lenen. Het heeft geen nut om huizen te bekijken die te duur voor je zijn en om daar later door te worden teleurgesteld. Maak daarom een afspraak om hypotheekadvies in te winnen, zodat je exact weet wat je mogelijkheden zijn. Je kunt dan ook bepalen hoeveel je misschien nog moet sparen, voordat je de hypotheek af kunt sluiten. Er zijn altijd extra uitgaven waarmee je te maken krijgt als je een woning koopt. Je kunt uitgaan van ongeveer 6% van de aankoopprijs.

 

Wat wil je precies?

Nu je weet wat je mogelijkheden zijn, kun je bepalen wat je precies nodig hebt. Waar wil je wonen, bijvoorbeeld, en is dat een gebied dat voor jou betaalbaar is? Misschien kun je een klein stukje verder van het centrum gaan zoeken en daar voor dezelfde prijs een grotere woning financieren. Wat heb je nog meer nodig? Wil je dichtbij een basisschool wonen? Misschien vind je het belangrijk dat er een park om de hoek is om je hond uit te laten. Hoeveel slaapkamers heb je nodig, wil je een tuin, enzovoorts. Vraag jezelf af wat je nodig hebt, wat je wensen zijn en waar dat realiseerbaar is voor jouw budget.

 

Neem de tijd en vraag om hulp

Het aanschaffen van je eerste woning is een grote stap. Het is een woning waar je een tijd wilt kunnen wonen en waar je veel van je geld in gaat investeren. Neem dus je tijd en laat je niet opjagen door makelaars en verkopers. Bekijk meerdere woningen, stel vragen en neem geen genoegen met minder. Als je realistische wensen hebt, dan is er een woning die deze waar kan maken. Vraag hulp aan je ouders, aan specialisten, aan de buren, aan iedereen die je kan helpen. Komt de perfecte eerste woning voor jou dan op de markt, dan ben jij de eerste die hem vindt.