Adviesportaal
Image default
Eten en drinken

Hoe weet je of wijn nog drinkbaar is

Hoe weet je of wijn nog drinkbaar is

Je kent het wel: je hebt een mooi flesje wijn gekregen of gekocht. Open en drink je jouw wijn dan direct? Of laat je hem nog een poosje staan in de hoop dat hij lekkerder wordt? Er zijn wijnen die wat tijd nodig hebben om in topconditie te komen, soms wel een paar jaar!

Van de wijnen die in Nederland verkocht worden is 95% al gewoon op dronk. Maar er zijn ook wijnen die beter worden als je ze langer bewaart, ze evolueren. Vaak zijn dit de wat kostbaardere wijnen. Men heeft hier voor rode wijn vaak te maken met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah en voor witte wijn met Chardonnay, Riesling en Sémillon.

Wijn bevat van nature een aantal conserveringsmiddelen waaronder alcohol, tannine en zuur. Soms voegt een wijnmaker ook wat sulfiet toe om de wijn wat langer houdbaar te maken. Hoe lang kun je een wijn bewaren? Verschillende wijnen hebben een verschillende houdbaarheid, variërend van 1 jaar tot wel 100 jaar!

Wil je je wijn op de correcte manier bewaren? Dan is een aantal factoren van groot belang. Als eerste is dat de temperatuur. Deze mag nooit boven de 24 graden komen maar ook nooit onder de 4 graden. Ook blootstelling aan UV licht kan schadelijk zijn voor jouw wijn. Wil je zeker weten dat je wijn niet bederft door invloeden van buitenaf, dan is een klimaatkast wellicht een optie voor jou.

Een geopende fles wijn zal daarna meestal nog een aantal dagen goed blijven. Heb je echter een fles rode wijn zo open op het aanrecht laten staan, dan kan het dat deze na één dag al niet meer goed is. Er zijn genoeg hulpmiddelen die je helpen bij het langer bewaren van een wijn. Zo kun je een fles vacuüm pompen met behulp van een systeem, of met gebruik van argongas de wijn door een naald door de kurk heen schenken zonder zuurstof in de fles te laten komen!

Eigenlijk is er maar één manier om erachter te komen of je wijn nog goed is: door hem te drinken! Zit er een vieze geur aan? Helaas is hij dan waarschijnlijk niet meer goed. Soms kan het goed beluchten jou helpen om de nare geuren te verwijderen zodat jij alsnog van je wijn kunt genieten.

https://biodivino.nl/