Adviesportaal
Image default
Entertainment

Winkansen bij de Nederlandse Loterij

Iedereen droomt wel eens van de loterij winnen. Zelfs mensen die niet eens meespelen denken er al eens over na wat ze met zoveel geld zouden doen. Maar iedereen die wel meedoet, weet wel dat de kans om ook echt een grote geldprijs te winnen erg klein is. Al is die winkans loterijen wel verschillend afhankelijk van bij welke loterij je meespeelt. Bij sommige loterijen is de winkans effectief groter dan bij andere. Voor je een lot koopt, kan het dus nuttig zijn om verschillende loterijen te vergelijken. In deze blog focussen we ons op de winkans van de Nederlandse loterij.

De Nederlandse loterij is de uitvoerder van de Eurojackpot, een loterij waaraan je kan meedoen vanuit alle landen in Europa. De hoofdprijs is de Eurojackpot die bij elke trekking start op minstens 10 miljoen euro. Het aantal mensen dat meespeelt, dus het aantal loten dat verkocht worden, bepaalt de grootte van die jackpot. Er kunnen spelers meedoen van over heel Europa, dus die jackpot kan wel eens hoog oplopen. De maximale limiet ligt op 90 miljoen euro. Om mee te spelen met de Eurojackpot koop je een lotje dat €2 kost en kies je 5 getallen en 2 bonusgetallen. De kans om de jackpot te winnen is één op 95 miljoen. Er zijn ook al vele prijzen te winnen als je al enkele getallen juist hebt, de hoogte van de prijs is dan afhankelijk van hoeveel geld er ingezet was. 

De loterij die de hoogste winkans heeft, is de Staatsloterij. De kans dat je een prijs wint is maar liefst één op 1,8. Een lot voor de Staatsloterij kost €15, daarmee speel je mee voor de volledige jackpot. Je kan ook een 1/5e lot kopen voor €3, de mogelijke winst wordt dan ook wel door vijf gedeeld. De jackpot bedraagt minstens 7,5 miljoen euro.

https://www.vergelijkloterij.nl