Adviesportaal
Image default
Dienstverlening

Jaarrekening sbr aanleveren

Financiële instellingen in Nederland moeten jaarrekening sbr verplicht aanleveren. Voorheen was dit niet in sbr verplicht maar eind 2016 is dit veranderd. De overheid wil met jaarrekening sbr tijd en geld besparen.

Voor het veilig versturen van de jaarrekening op het internet moet gebruik gemaakt worden van sbr. Met sbr worden de gegevens versleuteld en kan alleen de ontvanger het lezen. De ontvanger van jaarrekening sbr kan dan ook de jaarrekening gelijk inzien en heeft hier geen speciale software voor nodig. Dit bespaart tijd doordat het snel over internet verstuurd kan worden en ook omdat het meteen in te zien is.

Het is eigenlijk gek dat we zo lang hebben moeten wachten op een software als die van jaarrekening sbr. Terwijl we al dik 16 jaar gebruik maken van het internet. Daarvoor was het internet er al maar werd het nog niet massaal gebruikt.

Pas sinds een paar jaar werd er begonnen aan het ontwikkelen van dergelijke software. Pas in 2007 begonnen we in Nederland met gebruiken van sbr en pas sinds 2016 is jaarrekening sbr verplicht geworden. Nu nog mogen andere financiële rapporten in Excel en Word aangeleverd worden wat het overheid veel geld kost. De bedoeling is wel dat het allemaal in de toekomst in sbr gebeurd.