Waar gehakt wordt vallen spaandersHeb je een bedrijf, dan is alles voor jou gericht op de productie van producten voor jouw afnemers. Je hebt personeel in dienst wat je eerst zorgvuldig opleidt en vervolgens vertrouw je erop dat de productie probleemloos zal verlopen. Je zou echter vergeten dat tijdens de productie in een bedrijf heel gemakkelijk wat mis kan gaan. Zelfs het meest ervaren personeelslid zal wel eens een moment hebben waarop minder alert gewerkt wordt. In dat geval kan er gemakkelijk wat mis gaan tijdens de productie. Je komt er als ondernemer dan ook niet altijd op tijd achter dat er een risico analyse had moeten plaatsvinden bij jouw bedrijf. We willen je er graag wat meer over vertellen. Weet waar de knelpunten zittenOp het moment dat je met een bedrijf begint of een uitbreiding toevoegt aan het productieproces is het altijd aan te raden om eerst een dergelijke analyse te laten uitvoeren. Het houdt voor jouw bedrijf heel praktisch in dat er over jouw schouders wordt gekeken naar het productieproces. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de situatie op de werkvloer. Je krijgt van een extern bureau informatie over de problemen die tijdens de werkzaamheden zouden kunnen voorkomen. Denk aan brandgevaar maar ook aan het gevaar van fysiek letsel bij het gebruik van machines. Op het moment dat je weet wat er mis zou kunnen gaan zullen er gelijk plannen worden gemaakt om deze problemen te voorkomen. Dit alles zal er toe leiden dat er een instructie naar het personeel zal plaatsvinden over veilig werken op de werkvloer. Bovendien zullen er attributen worden geadviseerd die zorgen voor een betere veiligheid. Denk in dat geval aan EHBO kisten en apparaten maar ook aan brandblussers. Meekijken over je schouders; het klinkt als betutteling voor jou als werknemer maar het is in een ieders belang. |