Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Wat is CNC?

CNC is een bekende term in de metaalindustrie, maar als je niet in die industrie zit zegt deze term je waarschijnlijk niets. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit is een computergestuurde techniek die in de vorige eeuw al is uitgevonden. Voor de industrie erg handig, want veel processen gaan nu automatisch. Zo kan er van producten veel tegelijk gemaakt worden, zonder dat hier mensen voor nodig zijn. Toch is dit lang niet altijd zo geweest, voordat we zover waren in deze industrie is daar heel wat aan vooraf gegaan. Tegenwoordig is het een techniek die we niet meer kunnen wegdenken uit de industrie. Ben je benieuwd naar het verhaal achter CNC, wat is CNC? Lees dan verder.

Geschiedenis

Voordat CNC was wat het nu is, maakte CNC gebruik van analoge computers. Hiervoor moesten deze computers geprogrammeerd worden, om vervolgens een patroon te kunnen volgen. Uiteindelijk moesten de computers vaak opnieuw worden geprogrammeerd. Voor ieder dingetje, hoe klein ook, moest de hele programmering opnieuw. Dit kost veel tijd en geld, want iemand van het personeel moest dit steeds doen. Uiteindelijk, vandaag de dag, werkt CNC met digitale computers. Moet er nu een aanpassing worden gedaan dan gaat dit heel makkelijk, want je hoeft alleen maar de aanpassing in te voeren en de rest gaat vanzelf. Je kan nu ook kiezen om met CNC verschillende bewerkingen uit te voeren. Denk hierbij aan CNC verspanen, CNC niet-verspanen of CNC draaien.

Verspanen

Kies je voor een verspanen bewerking dan kies je voor een bewerking die afvalresten achterlaat. Spanen is afval wat ontstaat, wanneer je van het basismateriaal deeltje afhaalt. Hoe meer deeltjes, hoe meer spanen van het basismateriaal gehaald worden. Verspanen houdt dus in dat er gecontroleerd materiaal weggehaald wordt, totdat het eindproduct ontstaat.

Niet-verspanen

Dit is het tegenovergestelde van de net genoemde techniek. Er wordt bij deze bewerking geen materiaal weggenomen. Het product ontstaat hier door middel van vervorming of soms door het aanbrengen van materiaal.

Draaien

Dit is een verspanende bewerking, waarbij dus door het wegnemen van materiaal het uiteindelijke product ontstaat. Dit gebeurt met een draaibank en met snijgereedschap. Het draaien wordt voornamelijk gebruikt als het gaat om ronde of buisvormige producten. Dit hoeft niet per se, andere vormen kunnen ook gedraaid worden.

https://cncnederland.nl/cnc/