Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Waarom een familierecht advocaat inschakelen?

Waarom u een familierecht advocaat moet inschakelen, is omdat u deze nodig heeft wanneer u gaat scheiden. De advocaat is namelijk de enige die bij de rechtbank een verzoekschrift kan indienen. En daarbij is hij ook de enige die de scheiding officieel kan maken. Wat een familierecht advocaat zoal voor u kan betekenen, en wat een goede advocaat maakt, bespreken we in dit artikel.

Wat doet een familierecht advocaat?

Scheiden is nooit een leuke gebeurtenis. Ook al staat u beide achter de beslissing, het is toch even een hoofdstuk die u moet afsluiten. Het is wat dat betreft sowieso fijn om een advocaat familierecht in de arm te nemen die de scheiding van A tot Z weet te regelen. De advocaat staat u overigens ook bij bij overige zaken die betrekking hebben tot familie. Denk aan het ouderlijk gezag of het adopteren van een kind. Maar ook als u uw voornaam wilt wijzigen of wanneer er na de scheiding bepaalde afspraken niet worden nagekomen. Dit soort zaken gaat naar de rechtbank en daar kan de advocaat de zaak vertegenwoordigen. Ook kan een advocaat gemaakte afspraken laten bekrachtigen door een rechter.

Een goede familierecht advocaat:

Er zijn veel mensen die zich familierecht advocaat mogen noemen. Maar de een is de andere niet. Een goede advocaat heeft de volgende eigenschappen:

  • houdt rekening met uw wensen;
  • geeft u goede juridische bijstand en advies;
  • denkt actief met u mee
  • dient het verzoekschrift voor de scheiding bij de rechtbank in;
  • zorgt dat alle belangrijke zaken worden en zijn geregeld;
  • voert verweer als dat nodig is;
  • vecht voor uw belang.

Is een advocaat verplicht bij familierecht?

In heel veel gevallen is het wel noodzakelijk om een een advocaat binnen het familierecht in te schakelen. We noemden al een aantal voorbeelden als het veranderen van uw voornaam tot het scheiden en de alimentatie. Maar voor een aantal zaken is het ook verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Naast de echtscheidingsprocedure is een advocaat ook verplicht wanneer u een geregistreerd partnerschap wilt ontbinden, wanneer u de vaderschap wilt vaststellen of juist wilt ontkennen. Ook de omgang /  gezag over het kind tussen beide ouders is iets waar de advocaat u bij kan ondersteunen en helpen.

Wanneer hoeft u geen advocaat in te schakelen?

Er zijn ook veel zaken die u zelf kunt regelen. Denk hierbij aan het maken van afspraken over een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen. Hoewel u hierbij dus feitelijk geen advocaat bij nodig hoeft te hebben en het niet verplicht is, is het wel verstandig. Een goede familierecht advocaat heeft immers de kennis van zaken en kan u advies geven en een juridische hulp verlenen. Ook kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Wat kost een advocaat familierecht?

Komt u niet in aanmerking voor een pro deo advocaat? Dan betaalt u het uurtarief. Hoe hoog dat tarief is, is afhankelijk van de advocaat echtscheiding / familierecht in kwestie. Maar de kosten vallen vaak hoger uit wanneer een echtscheiding langer duurt. Als u dus snel goede afspraken met uw ex-partner weet te maken, zullen de kosten dus ook lager zijn.