Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Naar de peuterspeelzaal

Je kindje is welkom op de peuterspeelzaal nadat de tweede verjaardag is gevierd. Het is niet verplicht maar je peuter heeft er veel aan en vindt het nog leuk ook! Op de peuterspeelzaal kan jouw kindje namelijk in een veilige omgeving samen met leeftijdsgenootjes en onder professionele begeleiding spelenderwijs leren.

Wat is dat eigenlijk een peuterpeelzaal?

Een peuterspeelzaal is eigenlijk een soort voorschool waar kinderen tussen de 2 en 4 jaar een aantal dagdelen in de week kunnen spelen en leren. Hier leert je kindje al samen spelen met leeftijdsgenootjes en allerlei peuteractiviteiten die je kindje voorbereiden op de basisschool.

Waarom naar de peuterspeelzaal?

Het is een goede voorbereiding op de basisschool, een plek waar kindjes met leeftijdsgenoten kunnen spelen en sociale vaardigheden ontwikkelen. Kindjes die tijd doorbrengen op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf ontwikkelen zich sneller qua taal en sociale vaardigheden. Je kindje went er ook aan om in een groep en volgens een bepaald ritme te functioneren.

Naast dat het voor de ontwikkeling van je kindje erg goed is om naar de peuter speelzaal te gaan, is het voor de mama ook wel fijn om een paar uurtjes voor jezelf te kunnen hebben. Hoewel je aan het begin je kindje natuurlijk erg zal missen is het stiekem ook wel prettig om weer eens wat tijd voor jezelf te kunnen hebben.

Wat leert je kind op de peuterspeelzaal?

–          Op je beurt wachten

–          Kleine conflictjes zelf oplossen

–          Rekening houden met anderen

–          Praten in een groep

–          Eerlijk delen

–          Taal begrijpen en spreken

–          Vragen stellen

–          Opkomen voor zichzelf

–          Omgaan met vreugde en verdriet zonder dat de ouders erbij zijn

–          Elkaar troosten

–          Rustig in een kringetje zitten

–          En nog veel meer!

Dit zijn vaardigheden die in de thuissituatie, waar je altijd in de buurt van je kindje bent minder vaak geoefend worden.  Het zijn nou net de vaardigheden die op de basisschool heel bruikbaar zijn. Naast deze sociale en emotionele vaardigheden leert je kindje ook op motorisch en cognitief gebied veel nieuwe dingen. Er wordt namelijk gezongen, geknutseld, gebouwd en nog veel meer gedaan!

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/