Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Bijtelling voor 2023 berekenen doe je zo

Als leaserijder kan het zijn dat je een extra belasting op je auto moet betalen als je elk jaar meer dan 500 kilometer voor privégebruik rijdt. Deze belasting – bijtelling, wordt berekend als een percentage van de fiscale waarde van de auto, en het exacte bedrag hangt af van je inkomstenbelastingtarief. In de meeste gevallen zullen de netto extra belasting kosten relatief klein zijn, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van deze mogelijke kostenpost voordat je een leaseovereenkomst tekent. Houd hier dus rekening mee bij het budgetteren van de aanschaf van je nieuwe auto.

 

Hoe wordt de bijtelling berekend?

Het bijtellingspercentage voor leaseauto’s wordt bepaald door een paar verschillende factoren, waarvan de belangrijkste is hoe milieuvriendelijk de auto is. Elektrische en hybride auto’s die vóór 1 november 2014 zijn geregistreerd, konden profiteren van het 0% bijtellingspercentage. De lage bijtelling was bedoeld om automobilisten aan te moedigen over te stappen op milieuvriendelijke voertuigen, maar de overheid bouwt dit langzaam af. Nieuwe auto’s die in 2022 worden geregistreerd hebben een bijtelling van 16% (elektrische auto’s) of 22% (diesel- en benzineauto’s).

Bijtelling in 2023

Auto’s die vanaf 1 januari 2023 worden geregistreerd, blijven dezelfde bijtelling als in 2022 behouden. Benzine-, diesel- en hybride auto’s zullen nog steeds 22% bijtelling krijgen, terwijl waterstof- en zonneauto’s 16% bijtelling krijgen. Elektrische auto’s worden belast met 16% over de eerste € 30.000 van hun cataloguswaarde, en 22% over de waarde daarboven. 

 

Formule

De bijtelling voor je leaseauto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage. Dit betekent dat als je een auto kiest met een hoge cataloguswaarde, of een auto die op dit moment bijzonder populair is, je mogelijk een hoger maandbedrag moet betalen. Je kunt deze kosten echter compenseren door een grotere aanbetaling (eigen bijdrage) te doen. In het algemeen kun je het beste een auto kiezen met een matige cataloguswaarde en een redelijke aanbetaling doen. Zo blijven je maandelijkse betalingen betaalbaar en kun je toch genieten van de voordelen van het leasen van een nieuwe auto.


Wil je de bijtelling voor 2023 berekenen? Laten we zeggen dat jouw leaseauto een cataloguswaarde van € 25.000 heeft, een bijtelling van 22% en je hebt een eigen bijdrage van € 1.200 per jaar. De bijtelling bedraagt dan: 22% van € 25.000 – € 1.200 = € 4.300 bruto bijtelling per jaar. Wil je het netto bedrag weten? Vermenigvuldig dan het bedrag met het tarief van de belastingschijf waarin de auto valt.