Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Waarom glastuinbouw een steeds belangrijkere rol speelt

Tuinders worden in heel wat verschillende landen elk jaar opnieuw geconfronteerd met een reeks vervelende problemen en obstakels. In het bijzonder het weerbeeld gooit dan ook niet zelden stevig roet in het eten. Het klimaat van een land kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het onmogelijk wordt om bepaalde gewassen (het hele jaar door) te kweken. Hierdoor kunnen ook de economische mogelijkheden van een bepaald land of een specifieke regio worden ondermijnd. De komst van glastuinbouw moet ervoor zorgen dat daar verandering in kan worden gebracht. Door gebruik te maken van glastuinbouw zal je dan ook al snel tot de conclusie komen dat het kweken van gewassen in optimale omstandigheden heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.

Wat is glastuinbouw precies?

Glastuinbouw is een vorm van beschermde teelt waarbij het kweken aldus gebeurt in kassen. In het merendeel van de gevallen wordt er bij deze kassen gebruik gemaakt van een significante hoeveelheid aan glas. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van een bepaald soort kunststof. Het glas (of de kunststof) fungeert als een soort van barrière tussen het klimaat in de kas en de buitenwereld. Het spreekt voor zich dat de lucht in de kas te allen tijde is gecontroleerd waardoor er niet alleen bloemen, maar bijvoorbeeld ook groenten in de meest optimale omstandigheden in kunnen worden gekweekt.

Dat de voorkeur uitgaat naar het gebruik van glas hoeft in principe niet te verbazen. De aanwezigheid van grote glaspartijen kan er immers voor zorgen dat het zonlicht zeer eenvoudig door kan worden gelaten. Zo profiteren de gewassen optimaal van natuurlijk, naar binnen vallend licht. Na het ondergaan van de zon kunnen kunstmatige lichtbronnen vervolgens voor de nodige verlichting zorgen waardoor gewassen de klok rond in de meest optimale omstandigheden kunnen groeien.

TNO – Innovation for life.

Op welke voordelen kan je rekenen bij glastuinbouw?

Heel wat tuinders hebben door de jaren heen de mogelijkheden en vooral de voordelen van glastuinbouw ontdekt. Op het ogenblik dat er aan deze vorm van gewassen kweken wordt gedaan is het namelijk zo dat je niet langer afhankelijk bent van de grillen van Moeder Natuur. Bovendien wordt het ook mogelijk gemaakt om bepaalde gewassen in regio’s te kweken waarin dat anders helemaal niet mogelijk was geweest. Dit alles is het gevolg van het feit dat de drie belangrijkste elementen voor plantenkweek zeer specifiek kunnen worden gestuurd. Het gaat hierbij dan om:

  1. De temperatuur die is vereist om de gewassen te kunnen kweken;
  2. De vereiste hoeveelheid aan licht dat naar binnen moet vallen in de kassen;
  3. De vereiste hoeveelheid aan water;

Omwille van het feit dat de drie bovenstaande elementen zeer nauwkeurig kunnen worden bepaald, wordt het mogelijk gemaakt om de gewenste gewassen stuk voor stuk in de meest optimale omstandigheden te kunnen kweken. Een extra voordeel hiervan is dat de groei van de planten bijvoorbeeld geen vertraging zal oplopen. Op deze manier wordt het voor tuinders dan ook aanzienlijk eenvoudiger gemaakt om in te kunnen schatten wanneer bepaalde gewassen klaar zullen zijn en verkocht zullen worden. Hierdoor ontstaat er dus ook een extra economisch voordeel.