Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Hoe behandel je iemand die rouwt?

 

Tips hoe om te gaan met verdriet en rouwen

Als er iemand in je omgeving verdriet heeft en rouwt om een verlies vinden we het vaak moeilijk daar mee om te gaan. Wat moet je zeggen of juist niet zeggen? Wat kun je wel en niet doen? Hoe kun je het beste iemand helpen die rouwt? Memorabel afscheidsmonumenten zet enkele adviezen op een rij.

Laat zien dat je er bent

De rouwende persoon heeft zijn grip verloren. Een dierbare die altijd aanwezig was, is er niet meer. Jouw aanwezigheid of die van andere mensen kan steun en houvast betekenen. Vaak is het nodig om zelf het (eerste) initiatief te nemen. Bel en vraag wanneer het schikt om langs te komen of om een ​​afspraak te maken. Het is vaak moeilijk voor rouwend iemand om uit zichzelf om hulp te vragen.

Hulp bij praktische zaken.

Biedt hulp bij praktische dingen, ontzorg door taken over te nemen als koken, boodschappen doen, huishoudelijk werk, rouwkaarten schrijven, hulp bij de uitvaart regelen enz. Neem hierbij zelf het initiatief, maar vraag natuurlijk wel om toestemming.

 

Wat heb je nodig?

Rouwen gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen. Houd daar rekening mee. Er zijn momenten dat iemand wil praten, terwijl even later juist stilte en rust nodig is, of juist plezierige afleiding door samen boodschappen te doen of over kalfjes en koetjes te praten.

Durf te vragen wat iemand op dat moment nodig heeft. Als je het gevoel hebt dat er iets anders nodig is, vraag er naar.

Respecteer het wanneer de ander niet wil praten of geen afleiding wil. Maar laat wel blijken dat u er voor die persoon bent..

Oprechte aandacht

Luister goed naar wat de ander je te vertellen heeft. Ga niet je eigen ervaringen en herinneringen delen. Blijf oprecht en aandachtig luisteren zodat de rouwende persoon zijn gevoelens kan uiten. Ga nergens tegen in, ook niet als het om gevoelens van schuld, woede of verontwaardiging gaan. Laat alle emoties er mogen zijn. Oordeel niet.

Laat uitpraten

Blijf met je aandacht bij de woorden van de ander, ook al herhaalt de rouwenden de gevoelens van verdriet over het verlies. Laat in het gesprek je aandacht niet verslappen. Elke persoon in rouw moet de ruimte krijgen om wat hun is overkomen of ontvallen zo lang als nodig te vertellen. Het is vaak erg nodig om veel en uitgebreid over de overledene te praten

Ga door met het tonen van je interesse in het verdriet en verlies van de ander. Leef je zoveel mogelijk in hoe het voor de rouwende is.

Blijf komen en blijf interesse tonen.

Voor jou kan het overlijden na een paar weken naar de achtergrond verschuiven, maar voor de rouwende niet. Oordeel niet negatief als deze na een half jaar of een jaar nog steeds wil praten over wat is gebeurd.

Houd het verlies en de rouw bespreekbaar.

Bij Memorabel hopen we dat we je met deze eenvoudige tips op weg geholpen hebben. We wensen je en de mensen in de rouw veel sterkte.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/nieuws/