Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

De Financiële en Fiscale kant van Private lease

Steeds meer mensen kiezen voor Private Lease. Maar hoe zit het met de Financiële en Fiscale kant van Private lease?

Geen fiscale bijtelling

Bij private lease is er geen fiscale bijtelling. Omdat het leasecontract privé wordt afgesloten is er geen sprake van bijtelling.

Rijd je in de privé leaseauto ook zakelijk ritten, dan mag je de zakelijke kilometers aftrekken van de winst. Dit is 19 cent per zakelijk gereden kilometer.

Bij zakelijke lease betaal je wel bijtelling als de auto regelmatig privé wordt gebruikt. De fiscus ziet dit als een vorm van loon in natura omdat die de werkgever de auto betaalt. Het leasebedrag wordt bij het maandsalaris opgeteld. Over dit bedrag betaal je dan belasting.

Financiële check autolease

Bij private lease word je geen eigenaar van de auto. Je gaat dan ook geen lening aan, maar wel een financiële verplichting. Daarom wordt beoordeeld of je de leaseprijs kunt betalen.

Hiervoor doet de leasemaatschappij een financiële controle en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registraties voorkomen dat mensen verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

BKR Registratie

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 en met een looptijd van minstens 1 maand. Hieronder valt ook een creditcard limiet, hypotheek of mobiele telefoon met abonnement.

De meeste Nederlanders staan hierdoor bij het BKR geregistreerd. Hier is op zich niets mis mee. Wat het BKR ook registreert zijn financiële verplichtingen die niet worden nagekomen. Dit gebeurt dus ook als er betalingsachterstanden ontstaan voor de private leaseauto.

Private lease en de Hypotheek

De BKR-registratie van een private-leaseauto kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Bij een hypotheek worden de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand verminderd met 65% van het maandelijkse leasebedrag.

De private leaseprijs bestaat uit 2 delen:

 • Een financieel deel: dit bestaat uit de afschrijvingen voor de leaseauto plus de rente. Dit deel is goed voor 65% en wordt geregistreerd bij het BKR.
 • Een service deel: hieronder valt de belasting, ouderhoud, reparatie en verzekeringen. Dit deel maakt 35% uit van je totale leasebedrag.

Keurmerk Private Lease

Alle leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease doen altijd een BKR-check en BKR-registratie. De bij het keurmerk aangesloten leasemaatschappijen beoordelen ook je draagkracht op basis van je inkomen en schulden. Denk hierbij aan een huurschuld, belastingschuld, onbetaalde rekeningen, studiefinanciering of een achterstand op je hypotheek van minder dan 120 dagen.

Kopen of Leasen?

Behalve leasen kun je natuurlijk ook een nieuwe auto kopen. Wat het slimste is, hangt af van je persoonlijke situatie

Leaseauto.nl helpt
Leaseauto.nl kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou. Zij zijn een onafhankelijke private lease adviseur en kunnen je kosteloos helpen bij alle vragen over Private Lease. 

Over Private Lease

Een vast maandbedrag

Als je een auto leaset is hij niet van jou. Je huurt de auto. Het is een soort abonnement waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt. Dit bedrag is inclusief veel voorkomende kosten. Het enige dat buiten je leasebedrag valt is de brandstof, verkeersboetes en de wasstraat. 

Deze kosten zijn inclusief 

De volgende kosten zijn inbegrepen in het private-leasecontract: 

 • Kosten van de wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting).
 • Kosten van reparatie en regulier onderhoud van de auto.
 • Premie voor een verzekering van aansprakelijkheid voor schade aan derden.
 • Premie voor een verzekering voor eventuele schade aan het voertuig door aanrijding, diefstal en andere plotseling van buiten komende gebeurtenissen.
 • Kosten van pechhulp (wegenwacht).
 • Kosten van vervangend vervoer in Nederland tijdens reparatie of onderhoud na 72 uur.

 

Een looptijd die bij je past

Je hebt de keuze uit een looptijd van 12 tot en met 60 maanden. Kies de looptijd die bij je situatie past. Verwacht je verandering in je persoonlijke situatie? Neem dan een leasecontract met een kortere looptijd.

Hoeveel kost private lease?

Hoeveel jij maandelijks betaalt voor jouw private lease auto hangt van verschillende factoren af. Zo telt het natuurlijk mee welke auto jij hebt uitgezocht, maar ook de duur van het contract en het inbegrepen aantal kilometers spelen een rol.

Voordelen van Private Lease

De belangrijkste voordelen van Private Lease zijn:

 • Duidelijk inzicht in maandelijkse kosten van je auto
 • Geen onverwachte bijkomende kosten
 • Geen hoge aanschafprijs dus geen spaargeld nodig
 • Goedkoper dan geld lenen voor de aanschaf van een auto
 • Je rijdt vaak een nieuwe auto

 

Private Lease Auto’s

Wendbare compacte auto’s blijven populair om privé te leasen. Zo staan de Kia Picanto en Peugeot 108 al jaren in de top 10.

Elektrisch Leasen

Elektrisch leasen is met een opmars bezig. Als eerste in de zakelijk markt. Hierbij speelde het belastingvoordeel een grote rol. Maar nu groeit de de populariteit van de Private Lease Elektrische Auto ook snel onder particulieren. Mede door een subsidieregeling is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

 

Tesla Lease

De verkoopcijfers van Tesla maken inzichtelijk dat het merk steeds meer aan populariteit wint. In zowel de verkopen van nieuwe Tesla modellen als Tesla Private Lease is zeer duidelijk een opgaande lijn te zien.

https://leaseauto.nl/