Adviesportaal
Image default
ZZP

ZZP’ers: vergeet je pensioen niet te regelen

Een nadeel van het zijn van een ondernemer of zzp’er bij een bemiddelingsbureau in de zorg is dat je niet automatisch pensioen opbouwt zoals dat wel vaak het geval is als je voor een werkgever werkt. Het regelen van pensioen is misschien niet iets waar je direct aan denkt. Je hebt immers als zelfstandige al genoeg zaken aan je hoofd. Toch kan je er niet snel genoeg mee beginnen.

Moet ik sparen?

Op dit moment is het verre van interessant om te sparen voor je pensioen. De spaarrentes liggen zeer laag en soms moet je zelfs geld bij leggen om je geld op een bank te zetten. Je geld gaat op dit moment nooit meer waard worden door het op de bank te zetten, gezien de lage rentes en inflatie. Je geld wordt zelfs steeds minder waard. Voor deze optie moet je nu dus gewoonweg passen wil je iets opbouwen voor je oude dag.

Beleggen

Een optie die wel het overwegen waard is, is beleggen. Dat is hetgeen pensioenfondsen ook doen met jouw geld als je je daar bij aansluit. Het enige nadeel hiervan is dat je risico loopt dat je je geld kwijt bent. Maar zonder risico geen winst! Door te beleggen kan je pas echt interessant rendement krijgen. Met name op de langere termijn is beleggen zeer interessant, omdat je kan meeliften op de groeiende wereldeconomie. Je kan beleggen in bijvoorbeeld obligaties, aandelen, vastgoed of crypto.

Tips bij beleggen

Denk je dat beleggen iets voor jou is? Wees niet te enthousiast en beleg alleen het geld dat je kunt missen. Er is altijd een kans aanwezig dat het mis gaat en ook dan moet je je rekeningen kunnen betalen. Het beste is om ook altijd een buffer op te bouwen. Als je te weinig van beleggen af weet en er ook niet erg in geïnteresseerd bent, overweeg dan een financiële dienstverlener in de arm te nemen. Deze kan je adviseren en informeren.

https://www.zorgdesq.nl/

Gerelateerde artikelen

Werken in de zorg? Bekijk de zorgvacatures op HappyNurse