Adviesportaal
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een bedrijfspresentatie, waar let je op?

Iedereen heeft wel eens een keer bij een presentatie gezeten waarbij het leek alsof hij nooit voorbij zou gaan. Je merkt het als het publiek langzaam begint te gapen, zijn telefoon gaat checken of in de zaal rond gaat kijken. Als je een presentatie geeft wil je dit natuurlijk voorkomen. Je hebt een verhaal te vertellen en dit verhaal wil je ook overbrengen. Een staande ovatie zou leuk zijn maar dit is natuurlijk niet het doel, het doel is om een goede informatieoverdracht te doen. Hoe doe je dit? We splitsen het antwoord uit in twee facetten: het presenteren en de presentatie.

Presenteren

Presenteren wordt over het algemeen spannend gevonden. Hoe zorg je ervoor dat je op een prettige manier presenteert? We geven een paar tips:

  1. Bereid je goed voor! Niets is zo storend als een presentator die zijn of haar teksten vergeten is. Dit doe je simpelweg door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. Kan je je tekst dromen? Dan zit het goed! Is het een onderwerp waar je alles vanaf weet dan zal dit wat natuurlijker gaan dan wanneer het jaarcijfers zijn die je niet uit je hoofd weet.
  2. Houd je spanning onder controle. Als je gespannen op het podium staat dan kan het goed zijn dat je publiek dit voelt en daar meer mee bezig is dan met de informatie die je over probeert te dragen. Wat je kan doen is een glas water neerzetten en af en toe een slok nemen om even tot rust te komen. Adem dan rustig naar je buik toe en ga daarna weer verder. Als je even vergeten bent waar je het over wilt hebben, neem dan een slok water zodat je jezelf even kan herpakken.
  3. Houd een pen vast. Klinkt misschien raar, maar als je een pen of aanwijsstick vasthebt dan sta je meer ontspannen op het podium. Je hebt dan iets in je handen zodat je houding beter is dan wanneer je plat met je armen langs je lichaam staat. Lichaamshouding zorgt er namelijk ook voor dat mensen actief naar je luisteren (of juist niet).
  4. Betrek het publiek. Wanneer je het publiek vragen stelt en actief meeneemt in het verhaal, blijven ze meer alert. Ze kunnen namelijk gevraagd worden om hun mening. De afwisseling tussen spreker en publiek zorgt er ook voor dat er een dynamische presentatie ontstaat en de spreker niet enkel aan het woord is.

 

 

Presentatie

De basis van je presentatie is de beeldende presentatie zelf. Als de presentatie er chaotisch uitziet, raken mensen snel afgeleid en zal je verhaal minder snel blijven hangen. Als je een presentatie hebt met mooie bewegende effecten hebt die dat ‘wauw’ effect geven, dan sta je al 1-0 voor. Wil jij een bedrijfspresentatie laten maken? Kijk dan eens op de website van The Presentation Factory uit Breda. Deze partij maakt al de nodige jaren dynamische en flitsende PowerPoints, Prezi presentaties en meer!